Opgave Neuville en 6de WK-titel op rij voor Ogier: 'Risico's genomen'

1 weergaven

De Fransman Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) is in Australië voor de zesde keer op rij wereldkampioen rally geworden na opgaves van zijn concurrenten Thierry Neuville en de Est Ott Tänak.

Bij de start van de 4de klassementsrit van de dag ging onze landgenoot in de fout en beschadigde daarbij de wagen. Neuville en Gilsoul reden nog even verder om vervolgens via de boordradio te communiceren dat hun race ten einde was. Daarmee eindigde het WK 2018 in mineur voor Neuville nadat hij 3 rally's wist te winnen en van halfweg mei tot eind oktober aan de leiding stond.

"We hebben alles gegeven en hebben risico's genomen om proberen de titel te winnen. We hadden niets meer te verliezen. De omstandigheden in rit 22 waren zeer slecht. We gingen wijd, raakten een boom, beschadigden onze wagen en moesten opgeven", liet hij achteraf weten via Twitter. Neuville stond op het moment van zijn opgave achtste in het klassement.

De zege in Australië ging naar Jari-Matti Latvala in een Toyota Yaris WRC. Toyota pakt één jaar na hun wederoptreden in het WK de titel bij de constructeurs: de eerste sinds 1999.

Ogier won dit seizoen vier rally's. De Fransman was eerste in Monte Carlo, Mexico, Corsica en Catalonië. Na afloop van de voorlaatste rally van van het seizoen in Catalonië nam hij de WK-leiding over van onze landgenoot Thierry Neuville. In Australië was Ogier de enige rijder die uit de problemen bleef. Voor de Fransman is het zijn zesde wereldtitel op rij. Van 2013 tot en met 2016 werd hij wereldkampioen in een VW Polo WRC. Vorig jaar en dit jaar pakte hij de titel met een Ford Fiesta WRC. Volgend seizoen rijden Ogier en corijder Ingrassia voor Citroën.

Sinds 2004 wordt het WK rally gedomineerd door Fransen met 15 WK-titels op rij. Sébastien Loeb won eerst negen wereldtitels gevolgd door zes opeenvolgende wereldtitels voor Sébastien Ogier. De laatste niet-Fransman die het WK won, was de Noor Petter Solberg in 2003.

'NIET EINDE DAT WE WILDEN'

"Na onze lekke band van vrijdag wisten we dat het moeilijk zou worden, vooral ook omdat we zaterdag als tweede de baan op moesten. Maar er was nog een klein beetje hoop en we vertelden tegen onszelf dat het nog mogelijk was. Vandaag was het dan alles of niets. Dit was niet het einde dat we wilden."

"We hadden niets te verliezen. We vielen aan maar deze namiddag gingen we over de limiet en crashten we. Dat kan gebeuren. Het was een geweldig seizoen. Mijn felicitaties aan Sébastien Ogier en Julien Ingrassia. Ze hebben het geweldig gedaan en het was fijn om met hen voor de wereldtitel te strijden. Er waren drie rijders die de titel verdienden maar uiteindelijk kan er maar één winnen. Dank aan mijn team om mij altijd te steunen. Ik kijk uit naar een nieuw kampioenschap volgend jaar."