Ogier verlaat Citroën en Franse merk zet meteen rallyprogramma stop

5 weergaven

Zesvoudig wereldkampioen rally Sébastien Ogier zal aan het einde van het seizoen Citroën verlaten. Het vertrek van het Franse uithangbord betekent ook het einde van Citroën in de rallysport.

Sébastien Ogier, die tussen 2013 en 2018 zes keer de wereldtitel rally pakte, was sinds het begin van het seizoen bij Citroën aan de slag en had een contract voor twee jaar. De 35-jarige Fransman mikte op een nieuwe wereldtitel, maar moest tevreden zijn met de derde stek. De Est Ott Tänak (Toyota) pakte de zege, voor Thierry Neuville (Hyundai).

Ogier keerde eind 2018 terug bij het team waar voor hem alles begon in de rallysport. De Fransman begon zijn carrière in 2008 aan het stuur van zijn Citroën C2 Super 1600 waarmee hij meteen de wereldtitel bij de junioren pakte. Hij kwam ook uit voor twee andere teams, waar hij zijn 6 wereldtitels in de hoogste categorie veroverde: 4 bij Volkswagen en 2 bij Ford. Citroën veroverde acht wereldtitels bij de constructeurs (2003, 2004, 2005, 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012), maar Ogier pakte nooit een individuele wereldtitel met het team bij de grote jongens.

Het is wachten op meer uitleg van het team en op een aankondiging van Ogier en/of zijn nieuwe team waar hij volgend seizoen zal rijden. Tijdens de rally van Catalonië haalde Andrea Kaiser, de echtgenote van Sébastien Ogier, via Twitter zwaar uit naar Citroën Racing. "Er valt niet zoveel te zeggen over Citroën Racing. Jullie moesten zich schamen dat een wereldkampioen in zo'n wagen moet zitten. #Shitroen."

Citroën had een overeenkomst voor twee seizoenen met de duo's Ogier/Ingrassia en Lappi/Ferm. "Ik ga er niet om liegen: dit is heel slecht nieuws. Voor mezelf en voor de hele rallyfamilie. Ik vind het jammer voor de staf en voor de fans. Het is nu eenmaal zo. Het werk om een zitje voor de volgende jaren te vinden is begonnen. Er is niet zoveel tijd maar ik heb een sterk team rond mij", laat Lappi via Twitter weten.

OORZAAK?

"De beslissing om het WK-programma stop te zetten is een rechtstreeks gevolg van het feit dat Sébastien Ogier gekozen heeft om het team te verlaten", zegt Linda Jackson, CEO van Citroën. "We hebben deze situatie niet gewild maar we konden ons geen seizoen zonder Sébastien voorstellen. Ik wil Citroën Racing bedanken voor hun inzet en toewijding. Een deel van het DNA van ons merk heeft een directe link met de rallysport. We zijn dan ook trots om met 102 zeges en 8 wereldtitels bij de constructeurs een van de meest succesvolle constructeurs te zijn."

In de persmededeling laat Citroën weten dat voortbouwend op de ervaring en de competenties van PSA Motorsport-teams, de activiteit van Citroën-klanten in 2020 zal worden versterkt.