Neuville wint in Catalonië, Tänak is wereldkampioen

0 weergaven

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) heeft de Rally van Catalonië gewonnen, de voorlaatste WRC-manche van het seizoen. De Est Ott Tänak (Toyota) eindigde tweede en won de Powerstage, waardoor hij in de WK-stand niet meer kan worden ingehaald en zijn eerste wereldtitel een feit is.

Neuville legde de basis van zijn zege op vrijdag. Onze landsgenoot won één klassementsrit op onverhard en sloot de dag af als tweede op 1.7 seconden van teamgenoot Sébastien Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC). Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) begon het beste aan de rally, maar een probleem met de stuurbekrachtiging meteen na de start van de tweede rit zorgde ervoor dat de Fransman een kruis mocht maken over de eindzege én een zevende opeenvolgende wereldtitel.

De strijd voor de wereldtitel werd zo herleid tot een duel tussen Neuville en Tänak. Onze landgenoot greep zaterdagochtend de macht, won twee ritten op rij en loste Loeb bovenaan het klassement af. Na de opgave van Kris Meeke (Toyota Yaris WRC) verhoogde Tänak het ritme en won hij op zijn beurt vier ritten op rij. In de laatste rit van de dag schoof de Est één plaats op, van vier naar drie waardoor hij zichzelf in een zeer comfortabele positie bracht met het oog op de eerste wereldtitel.

Tijdens de slotdag verdedigde Thierry Neuville met verve zijn leidersplaats en won hij voor het eerst in zijn carrière de Rally van Catalonië, zijn twaalfde zege uit zijn carrière en na Corsica en Argentinië zijn derde zege van het seizoen. Neuville nam met zijn zege revanche op wat hem vorig jaar in Catalonië overkwam. Een lekke band en een kapotte velg kostte hem toen het podium en mogelijk ook de wereldtitel.

In de voor de wereldtitel beslissende Powerstage werd al snel duidelijk dat Tänak niet te stoppen was. De Est won en zorgt zo, met nog één wedstrijd te rijden, voor een onoverbrugbare voorsprong op eerste achtervolger Neuville, die voor de vijfde keer in zijn carrière lijkt af te stevenen op de titel van vicewereldkampioen. In de WK-tussenstand heeft Neuville als nummer twee tien punten meer dan zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.

Ott Tänak is de eerste Estse wereldkampioen rally. Hij maakt meteen ook een einde aan de Franse suprematie in het WK rally. Sinds 2004 domineerden Sébastien Loeb en Sébastien Ogier het wereldkampioenschap. Loeb won negen opeenvolgende titels waarna Ogier er zes op een rij won. De laatste niet-Fransman die er in slaagde om het WK rally te winnen, was de Noor Petter Solberg in 2003.

Bij de constructeurs mag Hyundai stilaan de champagne koel zetten. Het Zuid-Koreaanse team met het Duitse Alzenau als uitvalsbasis heeft achttien punten voorsprong op titelverdediger Toyota.

 Op de erelijst volgt hij de Franse zesvoudige wereldkampioen Sébastien Ogier (Citroën) op, die in Catalonië niet verder kwam dan een achtste plaats.