Neuville: 'We moeten voorbereid zijn op een bewogen weekend'

4 weergaven

Donderdagavond begint de rally van Wales, de twaalfde van in totaal veertien rally's die meetellen voor het wereldkampioenschap rally. Thierry Neuville heeft nog een kleine kans op de wereldtitel, maar is klaar voor de strijd!

Net zoals vorig jaar strijden Ott Tänak (Toyota Yaris WRC), Sebastien Ogier (Citroën C3 WRC) en Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) voor de wereldtitel. De lange en bijzonder zware rally van Wales speelt een sleutelrol in het kampioenschap.

Verspreid over vier dagen krijgen de deelnemers 22 klassementsritten voor de wielen geschoven, goed voor 309,76 competitieve kilometers. De rit in Oulton Park van donderdagavond wordt voor het eerst in 26 jaar nog eens in het parcours opgenomen. De 3,58 km lange mix van gravel en asfalt is slechts een voorproefje voor wat de deelnemers de rest van het weekend te wachten staat.

Vrijdag begint het echte werk en duiken de deelnemers de bossen van Wales in. Het belooft een lange dag te worden met maar liefst negen klassementsritten, goed voor 116,52 km. Zaterdag worden er zeven ritten gereden, goed voor een totaal van 151,24 km. Op zaterdag komt het er voor de rijders op aan slim en efficiënt met hun materiaal om te gaan. Halfweg de dag is, behalve een bandenwissel, geen assistentie toegelaten.

Op zondag krijgen de deelnemers vijf klassementsritten voor de wielen geschoven, goed voor nog eens 38,42 km gravelwegen in de bossen. De rally wordt afgesloten met de powerstage.

"De rally van Wales wordt de eerste rally na de zomer. Alles zal er natter, kouder en donkerder zijn in vergelijking met wat we de voorbije maanden beleefden", zegt Thierry Neuville. "Wales kan de natste rally van het jaar worden. We moeten dus voorbereid zijn op een bewogen weekend. Wales is een rally met een eigen karakter. Het kan er bijzonder glad zijn maar ik hou er wel van. In het verleden stond ik er al een paar keer op het podium. Dat hoop ik dit weekend over te doen."

"De klassementsritten zijn eerder snel en worden zowel bij daglicht als bij nacht gereden. Dat zorgt voor een speciale beleving. Het tijdschema is behoorlijk zwaar. We krijgen lange dagen voorgeschoteld maar daar staat deze wedstrijd ook voor gekend. Ik ben klaar voor de uitdaging."

Met nog drie rally's te gaan, blijft Ott Tänak na zijn opgave in de rally van Turkije aan de leiding in de WK-tussenstand. De Est heeft 17 punten voorsprong op Sébastien Ogier. De zesvoudig wereldkampioen won in Turkije zijn eerste rally in zes maanden en doet weer helemaal mee voor de titel. Thierry Neuville is derde in op 30 punten van Tänak. Met nog 90 punten te verdienen, maakt oze landgenoot mathematisch nog kans op de titel, maar hij heeft zijn lot niet meer in eigen handen.