Van der Poel: 'Iets te snel teruggevallen op te relax tempo'

1 weergaven

Achttien overwinningen al telt Mathieu van der Poel dit seizoen. Hij staat intussen ook derde in het klassement van de Wereldbeker, maar daar is hij niet mee bezig herhaalde hij nog eens na afloop van zijn zege in Heusden-Zolder. "Ik was er niet bij in Amerika en ik reis ook niet door naar Pontchâteu. Dat klassement is niet van belang voor mij."

Leider Toon Aerts telt 475 punten, Wout van Aert 468 punten en Van der Poel heeft er nu 400. Voor de winnaar zijn telkens 80 punten weggelegd. "Ik heb keuzes gemaakt bij de start van het seizoen", gaf hij woensdag nog eens aan. "Amerika en Pontchâteu ben ik niet van de partij, liever bereid ik me verder op het WK voor via een stage in Spanje." Achttien zeges telt de Nederlander, vreest hij niet voor een scenario zoals vorig jaar toen hij vier maanden domineerde, maar Van Aert wel weer met de regenboogtrui aan de haal ging.

"Neen, daar vrees ik niet voor. Ik zie ook wel dat Wout in orde is, dat hij terug beter aan het worden is, sterker, zoals vorig jaar rond deze periode of dan toch vooral in januari. Hij werkt naar dat WK, zoals ik dat ook doe. Maar ik blijf erbij, zoals ik dat ook vorig jaar heb gezegd: zelfs al wordt hij wereldkampioen en ik niet, dan wil ik mijn seizoen met mijn overwinningen niet ruilen voor dat van hem." Over de wedstrijd zelf dan. "Het ging heel snel in het begin, het tempo lag echt hoog. Wout van Aert reed lek en Toon Aerts reed natuurlijk snel voor het klassement. Dat zou ik in zijn plaats ook doen. Ik had geen behoefte om over te nemen, maar ik wist ook wel dat hij dat niet de hele tijd zou kunnen volhouden. En toen kwam Wout wel dicht en besloot ik mijn versnelling te plaatsen."

Weg was Van der Poel, hij liep zelfs uit tot 40 seconden maar viel het op het eind terug naar 19 tellen voorsprong. "Ik ben misschien iets te snel teruggevallen op een te relax tempo", gaf hij aan. "Dus ik moest nog een tandje bijsteken finaal om de zege te grijpen. Zonder die lekke band had het misschien wel spannend kunnen zijn."

Wout van Aert moest woensdag in Heusden-Zolder voor de veertiende keer dit seizoen vrede nemen met een tweede plaats. Nochtans had hij deze keer zijn start niet gemist, maar nu gooide een lekke band roet in het eten.

"Ik begrijp het niet echt goed, want dit is nu niet meteen een parcours waar je vaak lek rijdt, maar toch doe ik het. Ik raak een 'borduur' op de Sacramentsberg en dat kostte me een lekke band. Toen verzeilde ik meteen in tiende, vijftiende positie en moest ik aan een lange inhaalrace beginnen."

Van Aert schoof al bij al nog snel op en wist in de derde ronde aan te sluiten vooraan, wel net toen Van der Poel al gaan vliegen was. "Tja, de benen waren wel goed, alleen kan ik het voorlopig enkel in de achtervolging laten zien. Ik heb me dan vrij snel gefocust op dat Wereldbekerklassement en ik ben blij dat ik weer wat punten pak op Toon. Het zal een spannende strijd worden tot in Hoogerheide. Ik put ook vertrouwen uit deze prestatie, ruim een maand geleden had ik het moeilijk om tweede of derde plaatsen binnen te halen. Nu ben ik wel altijd de tweede beste in de koers. De volgende stap is het Mathieu weer moeilijk te maken."

Overigens reed Van Aert niet los op de rollen na zijn cross. Daar was de voorbije weken wat commotie over ontstaan. In Namen werd zelfs voor het eerst een klok geïnstalleerd zodat de drievoudige wereldkampioen wel tijdig op het podium present zou zijn. Vragen over dat losrijden en wat er precies deze week allemaal besproken is tussen hem en de UCI over die rollen, wilde hij evenwel liever niet beantwoorden. "Ik heb geen zin meer om daar over te praten, laat het ons over de cross zelf hebben", eindigde hij.