Van der Poel: 'Had nochtans een mindere dag'

3 weergaven

Mathieu van der Poel heeft zijn 26ste overwinning van het seizoen beet. "Nochtans had ik geen al te beste dag", sprak hij na afloop van de Wereldbekermanche in Hoogerheide, "maar gelukkig win ik hier toch en dat is wel fijn richting WK."

Van der Poel startte niet met al te beste benen. "Ik heb de voorbije week hard getraind en het gevoel was dan ook niet top vandaag", aldus de Nederlander. "Nu goed, ik maakte een snelle start, had een klein gaatje en kon dat behouden. Uiteindelijk was ik op het eind misschien iets te relax, want Wout kwam nog dicht en versnelde zelfs nog een keer, dus ik moest even een tandje bijsteken. Het heeft moeite gekost en ik ben blij met de zege. Voor het WK zit ik nu helemaal op schema."

Zaak is nu om gezond te blijven richting de titelstrijd. "Dat is het belangrijkste deze week: gezond blijven, niet vallen op training, rustig toeleven naar dat WK", aldus de Europese kampioen. "Ik weet dat ik dé grote favoriet ben, maar dat geeft me niet meer druk. Ik heb al 26 overwinningen op zak en ik geef toe dat het WK met stip is aangeduid en ik teleurgesteld zou zijn bij verlies, maar goed, ik heb nog altijd een fris gevoel, kon mijn trainingen de voorbije weken goed afwerken en dus hoef ik geen schrik te hebben."

"Als ik op niveau ben, kan ik wereldkampioen worden. Neen, ik heb het parcours nog niet verkend zoals de Belgische ploeg, maar ik heb nog tijd genoeg. Naar het schijnt is het een parcours voor Wout, dat lees en hoor ik toch overal. Maar ik heb intussen al bewezen dat ik op alle parcoursen uit de voeten kan."

VAN AERT: 'VERLIES DOOR SLECHTE START'

Een week voor het WK moest Wout van Aert andermaal vrede nemen met een tweede stuk. "Ik wil vooral onthouden dat ik op het eind nog veel kracht had", aldus de wereldkampioen, "ik verlies de cross door mijn slechte start."

Van Aert miste compleet zijn start en telde na één ronde al 16 seconden achterstand. "Mijn eerste ronde was gewoon slecht", opende Van Aert na afloop. "Ik heb er niet echt een verklaring voor, maar ik had geen power in de benen toen. Misschien is het mentaal. Ik heb zaterdag nog een zware training afgewerkt en dan start je met het idee 't zal wat minder zijn' en dat speelt dan misschien. Gelukkig kom ik er na één ronde dan wel door. Ik verlies eigenlijk de wedstrijd in de eerste drie à vijf minuten. Dankzij Tim Merlier knok ik me terug naar voren en ik wil vooral onthouden dat ik op het eind nog veel kracht had. Dat was in andere crossen niet altijd het geval en dat stemt me tevreden. Ik ben vooral bezig met dat WK, minder met de wedstrijd van vandaag waar ik niet veel van verwacht had na mijn zware trainingsweek. Ik word hier nog tweede, dus dat is beter dan verwacht."

"Natuurlijk, de zaken zijn wat ze zijn", wist ook de titelverdediger, "Mathieu is sterk, zoals we dat al weken zien. Ik heb sinds de kerstperiode geen enkele keer het gevoel gehad dat ik fris aan de start stond van een wedstrijd en dat topgevoel van in Namen (waar hij won) heb ik niet meer gehad. Alleen had ik hier op het eind wel power en dat moet ik meennemen naar het WK."