Van der Poel geeft nieuwe demonstratie in Heusden-Zolder

2 weergaven

De verkoudheid van Mathieu Van der Poel is voltooid verleden tijd. De Nederlandse kampioen reed meer dan een halve cross alleen op kop in de Telenet UCI World Cup in Heusden-Zolder en haalde het afgetekend voor Laurens Sweeck en Wout Van Aert.

Van der Poel en Van Aert namen een perfecte start, maar dat kon niet gezegd worden van Kevin Pauwels. Die dook kort na de start meteen de eerste materiaalpost in en moest helemaal achteraan het veld zijn plaats weer innemen. Pauwels zou geen rol van betekenis meer spelen.

Slechts twee renners konden in de openingsronde het tempo van Van der Poel en Van Aert bijbenen: Lars Van der Haar en Daan Soete. Maar in de tweede ronde kon de twee Telenet Fidea Lions het tempo van de twee tenoren niet meer volgen. Het zou een klassieke tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel worden... of daar leek het toch op.

Van Aert nam een paar lengten voorsprong op zijn Nederlandse rivaal, maar op het asfalt reed die het gaatje weer dicht. In de derde ronde bleven de twee wiel en wiel en in de vierde ronde was het aan Van der Poel om een versnelling te plaatsen. Van Aert had geen reactie in petto en moest op het eind van de vierde ronde, net voor half cross, al 14 seconden toegeven.

KNAPPE REMONTE SWEECK... EN PAUWELS

Ronde na ronde ging de voorsprong van de ontketende Van der Poel de hoogte in. Van Aert moest meer achteruit dan vooruit kijken, want vanuit de achtergrond had Laurens Sweeck een sterke remonte ingezet. Sweeck had zijn start volledig gemist en was na twee ronden niet in de top-10 terug te vinden. Maar in de tweede crosshelft naderde hij in vliegende vaart op Van Aert en in de zevende van negen af te leggen rondes zat Sweeck in het wiel van de wereldkampioen.

Uiteindelijk zouden de twee in een spurtje uitmaken wie met de tweede plaats aan de haal ging en dat was Sweeck, op 33 seconden van de autoritaire winnaar, Mathieu Van der Poel. Op 1'18" kwam Lars Van der Haar als vierde over de meet, Daan Soete was een erg knappe vijfde op 1'39". Corné Van Kessel, Tim Merlier, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout en Jens Adams vervolledigden de top-10.

De Tsjech Michael Boros legde beslag op de elfde plaats en Kevin Pauwels werd ondanks zijn desastreuze start toch nog twaalfde op net geen 3 minuten van Van der Poel, die uiteraard zijn leidersplaats in de Telenet UCI World Cup verstevigt.