Van Aert zet tegenstand op meer dan minuut

1 weergaven

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft de UCI Telenet World Cup in Heusden-Zolder gewonnen. De wereldkampioen versnelde in de eerste ronde en reed de tegenstand op geruime afstand. Laurens Sweeck (ERA-Circus) en Kevin Pauwels (Marlux-Napoleongames) mochten mee het podium op.

Van Aert liet de terugkerende Lars van der Haar en Lars Boom niet veel tijd om te acclimatiseren. Bovendien werd Mathieu van der Poel direct achteruit geslagen door pech bij de start. Zijn concurrent koos voor een snelle openingsfase en trok erop uit met Toon Aerts. Het kampioenenduo pakte al snel tien seconden op Laurens Sweeck. Aerts ontplofte al snel, terwijl van der Poel de materiaalpost inging en veel tijd verloor door het wisselen van een schoen.

Het kalf leek al verdronken, want van Aert was ontketend met een voorsprong van een halve minuut. Aerts moest mede door een lekke band Sweeck laten gaan. Hij vormde een groepje met de terugvechtende van der Poel en Michael Vanthourenhout. De Nederlandse kampioen mikte op een tweede stek, maar raakte niet meteen verlost van zijn Belgische kompanen. In het groepje daarachter hield Boom verrassend lang stand.

Kevin Pauwels kwam na driekwart wedstrijd onder stoom en reed naar het trio toe met Tom Meeusen in het wiel. Sweeck zat intussen op vijftig seconden, de ontketende van der Poel met Aerts op 1'04''. De verwoede pogingen van van der Poel ten spijt viel het stil bij het vijftal achter Sweeck. De laatste ronde zaten ze al op bijna twee minuten.

Van Aert vertikte het om te vertragen en ramde door tot op de meet. Zichtbaar gebeten en wijzend naar zijn regenboog trui verwees hij zijn vier nederlagen op rij naar de prullenmand. Sweeck behield zijn tweede plaats en doet een goede zaak in de tussenstand. Van der Poel was te onstuimig in de race naar plaats drie en eindigde plots maar als dertiende . Pauwels won nipt de sprint voor de derde plaats.

Van Aert doet met zijn zege in de UCI Telenet World Cup natuurlijk een uitstekende zaak in het algemene klassement. Hij liet enkel in Namen (van der Poel won, red.) iemand voor in een manche dit seizoen en leidt met meer dan honderd punten voorsprong. Sweeck is door zijn tweede plaats opgeschoven naar dezelfde stek in de tussenstand. Pauwels valt terug naar de laatste voorlopige podiumplaats.