Cant viert honderdste profzege!

2 weergaven

Sanne Cant heeft haar honderdste profzege beet. De wereldkampioene haalde het in de Telenet UCI World Cup van Heusden-Zolder voor de Amerikaanse Katie Compton en de Italiaanse Eva Lechner. Bij de U23 ging de zege naar de Brit Tom Pidcock, bij de junioren naar de Tsjech Tomas Kopecky.

Lucinda Brand, zaterdag nog winnares van de Soudal Waaslandcross in Sint-Niklaas, nam de beste start in Heusden-Zolder. Nog voor het eind van de eerste ronde werd de Nederlandse bijgebeend door Marianne Vos, Eva Lechner, Sanne Cant en Ellen Van Loy. De Amerikaanse Katie Compton zou in de tweede ronde eveneens aanpikken.

Een grote groep en dat was niet naar de zin van de Brand, die een nieuwe versnelling uit de benen schudde. Cant zag dat niet graag gebeuren en dichtte het kloofje. Uiteindelijk zouden ook Van Loy, Lechner en Compton de aansluiting maken. Op de technische stukken toonde de wereldkampioene zich de betere en de kopgroep zou uitdunnen tot drie stuks: Cant, Lechner en Compton.

In de laatste ronde maakte de Belgische kampioene het verschil op de technische strook op het eind. Cant draaide als eerste het asfalt op met enkele lengtes voorsprong op Compton, nog verderop volgde Lechner. Cant wist zich zegezeker en mocht rustig haar handen in de lucht steken. Ze pakte de honderdste zege in haar carrière, voor Compton en Lechner, die vorig jaar nog won in Heusden-Zolder.

De Française Pauline Ferrand Prevot legde beslag op de vierde plaats, Marianne Vos werd vijfde en de aanvalslustige Lucinda Brand zesde. Laura Verdonschot, een tijdlang out door medische problemen, reed bij haar rentree naar een knappe zevende plaats. Ellen Van Loy finishte als achtste.

PIDCOCK SPRINT SNELLER DAN ISERBYT

De vijfde manche voor de beloften werd een tweestrijd tussen de Brit Thomas Pidcock en onze landgenoot Eli Iserbyt. Iserbyt draaide met enkele lengtes voorsprong het asfalt van het circuit op, maar dat zou niet volstaan voor de zege. De Europese kampioen werd in een lange sprint nog voorbijgesneld door de wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Pidcock behaalde zijn vierde overwinning in de Wereldbeker nadat hij eerder in Koksijde, Bogense en Namen aan het feest was. In het Duitse Zeven startte hij niet.

Pidcock, eerstejaarsbelofte, is meteen al zeker van de eindzege in de Telenet UCI Wereldbeker omdat enkel de vier beste resultaten tellen voor het eindklassement. Er staan nog twee manches op het programma.

KOPECKY KLOPT TWEE BELGEN

Bij de junioren ging de zege naar de Tsjech Tomas Kopecky. Aanvankelijk wist Jarno Bellens nog in het spoor te blijven van de Tsjech, maar ook onze landgenoot moest uiteindelijk het hoofd buigen voor de sterke Kopecky, die naar de winst soleerde. Bellens moest nog stevig uit zijn pijp komen om zijn tweede plek te behouden, Niels Vandeputte werd derde. Het zijn pas de eerste podiumplaatsen voor onze landgenoten in de Telenet UCI World Cup dit jaar en dat bij de vijfde manche voor de junioren.

Voor het eindklassement tellen enkel de beste vier resultaten mee. Momenteel leidt Kopecky, die ook al won in het Deense Bogense, met 215 punten. De Nederlander Pim Ronhaar is tweede met 193 punten en de Zwitser Loris Rouiller staat derde met 165 punten.