Mourinho pakt meteen uit met opmerkelijke uitspraken

3 weergaven

Eén dag na zijn aanstelling als opvolger van de ontslagen Mauricio Pochettino bij Tottenham Hotspur heeft José Mourinho zijn eerste persconferentie gegeven. De Portugees heeft er alvast vertrouwen in. "Ik heb geen nieuwe spelers nodig, enkel wat tijd", klonk het donderdag in Londen.

"Het potentieel van deze club is enorm, het spelerspotentieel evenzeer. Ik kan dus niet gelukkiger zijn. Dit is een topjob en daarvoor heb ik hier ook getekend. Echt waar, ik heb geen nieuwe spelers nodig, enkel wat tijd om hen beter te leren kennen. Dat is ook nodig als je gaat samenwerken. Voordien hadden zij hier een uitstekende manager en assistenten. Natuurlijk zullen er nu wat betreft speelstijl en leiderschap wat zaken veranderen, dat kan je nu eenmaal niet vermijden. Maar je moet ook niet zomaar alles veranderen. Het draait hier niet om mij", aldus Mourinho, die de oneliners niet schuwde.

Toen hem gevraagd werd of de verloren Champions League-finale van eind vorig seizoen tegen Liverpool de neergang van Pochettino had ingezet, antwoordde hij geheel in zijn eigen stijl: "Ik zou het niet weten, want ik heb nooit een Champions League-finale verloren. Ik kan me wel voorstellen dat het niet simpel is: je bereikt het summum en dan kan je het niet waarmaken".

Mourinho stuurde Porto (2004) en Inter Milaan (2010) naar de eindzege in de Champions League, werd drie keer Engels kampioen met Chelsea (2005, 2006 en 2015), twee keer Italiaans kampioen met Inter (2009 en 2010) en één keer Spaans kampioen met Real Madrid (2012). In zijn eerste seizoen met Manchester United won Mourinho nog de Europa League (2017), maar het jaar daarop werd hij aan de deur gezet. Opvallend is toch dat de laatste jaren er een pak minder bekers in de prijzenkast zijn gegaan. "Ik weet dat ik in mijn carrière fouten heb gemaakt en die missers zal ik niet meer begaan. Daarentegen zal ik ongetwijfeld nieuwe fouten maken. Je eigen DNA kan je niet verliezen, je bent nu eenmaal wie je bent."

Met amper veertien punten uit twaalf wedstrijden en een veertiende plaats in de Premier League is de malaise compleet bij de Spurs. Er is dus werk aan de winkel voor Mourinho, te beginnen met de Londense derby van zaterdag tegen West Ham.