Einde van een tijdperk: Tony Parker neemt afscheid van de NBA

2 weergaven

Tony Parker hangt de basketschoenen aan de haak. De 37-jarige Fransman die geboren werd in Brugge neemt afscheid na 18 seizoenen en vier NBA-titels.

Parker groeide op in Frankrijk, hoewel hij in Brugge geboren is. Zijn vader, Tony Parker Senior, was een Afrikaans-Amerikaans basketbalspeler en zijn moeder, Pamela Firestone, een Nederlands model. Voor hij in de NBA speelde, was Parker twee jaar actief in de hoogste Franse basketballiga voor Paris Basket Racing. In 2001 trok Parker op 19-jarige leeftijd naar het NBA-team San Antonio Spurs.

Parker hielp zijn team aan de overwinning in de NBA-finale van 2003, waarin zij de New Jersey Nets met een 4-2 serie versloegen. De Spurs wonnen de titel opnieuw in 2005, toen ze het moesten opnemen tegen de voormalige kampioenen, de Detroit Pistons. In 2007 haalden de Spurs nog een titel na een 4-0-overwinning op de Cleveland Cavaliers. Parker werd de eerste Europeaan die tot MVP werd verkozen, in de play-offs van dat jaar. In 2014 hielp Parker de Spurs de titel te behalen in de finals tegen Miami Heat.

Met het Franse nationale team werd Parker in 2011 vice-Europees kampioen. In de finale van Eurobasket 2011 verloor Frankrijk van Spanje met 98-85. In 2003 haalde hij alsnog de Europese titel binnen.

In totaal zou Parker 17 jaar lang bij de Spurs blijven. Vorig seizoen trok hij, half tegen zijn zin, naar de Charlotte Hornets. Daar kon hij geen potten breken, laat staan meedingen om de NBA-titel. "Als ik Tony Parker niet meer kan zijn en niet meer om de titel kan spelen, dan wil ik niet meer spelen", zei de speler van beperkte grootte in basketbalnormen (1m88) in zijn afscheidsinterview.