Van Kessel: 'Dacht dat ik niet zou terugkeren'

1 weergaven

Corné van Kessel won de Soudal GP Hasselt na een indrukwekkende inhaalrace. In de eerste bocht sloeg hij tegen de grond, maar hij vocht terug en pakte de zege na een duel tegen ploegmaat Toon Aerts.

In de eerste bocht leek de overwinning al gaan vliegen voor van Kessel. "Samen met een andere renner deinden we uit naar de buitenkant. Ik bleef met mijn voorwiel steken achter een boom. Ik kon geen kant op."

Daarna begon hij aan een indrukwekkende inhaalrace. "De eerste twee rondes schoof ik amper op, omdat ik vast zat in het pak. Maar voorin bleef de koers gesloten. En dat was mijn geluk. Ik kon nog aansluiten en in de loopstrook kwam ik zelfs in eerste positie. Een aanval? Ik bleef gewoon doorgaan op het tempo waarin ik de achtervolging reed."

Daarna volgde een scherp duel samen met ploeggenoot Toon Aerts voor de overwinning. "Iedere overwinning is duurbetaald. We wilden het niet op een akkoordje gooien. Dat zou het publiek ook maar niets vinden. We zijn allebei diep moeten gaan. Deze overwinning doet veel deugd. Zeker na zo'n inhaalrace was de ontlading aan de finish nog groter. En ik heb nu ook een zege op zak. Dat doet deugd in een seizoen waarin twee renners domineren."

Die twee, Mathieu van der Poel en Wout van Aert, tekenden weliswaar niet present in Hasselt. Van Kessel: "Ach, Toon is een goede renner, net als David van der Poel en Tom Meeusen. Het is niet dat er nobody's aan de start stonden. En het was toch een spannende wedstrijd?

'TOCH MOOI ZO?'

Toon Aerts zorgde in de slotfase met een stevig tempo zelf voor de finale schifting. Maar tegen ploegmaat Corné van Kessel was hij niet opgewassen in een duel op het scherpst van de snede. "Corné was heel sterk", zei Aerts na afloop. "Op het einde werd duidelijk dat we de twee sterksten waren. En dan was het dubbel. We zijn ploeggenoten, maar wilden allebei vol gaan voor de zege. We konden elkaar moeilijk in de draad rijden, maar ik denk dat we het op een faire manier gestreden hebben. En mooi toch, zo één en twee worden?"

"Eigenlijk had de wedstrijd halverwege al beslist moeten zijn", vervolgde de voormalige Europees kampioen. "Ik reed met van der Poel weg, maar maakte dan een knieval. Iedereen kwam terug. Daar voelde ik dat ik niet fris genoeg was vandaag. Ik zat door mijn beste krachten heen."

Voor Aerts was Hasselt een Belgisch tussendoortje in een Spaanse trainingsweek. "Na een harde trainningsweek op Mallorca was deze wedstrijd een eerder specifieke crosstraining. Morgen kom ik niet aan de start in Mol, maar vlieg ik terug naar Spanje voor deel twee van het trainingskamp. Training is op dit moment belangrijker dan wedstrijden. Ik wil goed zijn in de kersperiode en op de kampioenschappen."

TEVREDEN VAN DER POEL

Geen Mathieu van der Poel in Hasselt, maar broer David verdedigde de eer van de familie met verve met een mooie derde plaats. "De toppers waren inderdaad afwezig, maar we hadden nu eens een spannende cross waarin wij eens de kans kregen om mee te doen voor het podium", vertelde hij na afloop.

Van der Poel leek driekwart van de cross mee te doen voor de overwinning, maar op twee ronden van het einde brak de veer. "Ik kreeg het de laatste drie ronden moeilijker. Ik probeerde telkens in tweede of derde positie te zitten in de kopgroep om me niet te laten verrassen. Maar uiteindelijk waren Toon en Corné sterker. Vooral van Kessel was indrukwekkend als je kijkt van waar hij terugkomt. Ik ben dus tevreden met mijn derde plaats."