Van der Poel: 'Wou eigenlijk langer wachten'

1 weergaven

Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon) heeft zijn zeventiende overwinning van het seizoen beet. De Nederlander pakte voor het derde jaar op rij de bloemen in Overijse nadat hij al in de eerste ronde was weggereden. "Ik wilde nochtans tot halfweg koers wachten."

"Dit zijn toch de crossen waarvoor je het doet, waarvoor je traint", stak de Europese kampioen van wal, "in zo'n omstandigheden, op zo'n parcours rijden is echt plezant. Het was eindelijk nog eens een echte cross, een schuifcross, in de modder: ik heb me geamuseerd. Ik had vooraf schrik om koud te krijgen, maar het weer werd beter in de namiddag en ik heb het eigenlijk nooit koud gehad."

Van der Poel muisde er na amper vijf minuten al vanonder. "En dat was niet het plan", zei hij, "ik had vooraf gezegd tegen Christoph (Roodhooft, zijn trainer, red) dat ik afwachtend ging koersen tijdens de eerste wedstrijdhelft, maar als je zo'n gat krijgt omdat iemand anders een fout maakt, dan moet je die kans gewoon niet laten liggen. Quinten schoof voor me onderuit en ik had meteen enkele lengtes. Bovendien is het op zo'n parcours ook gemakkelijker om alleen op kop te rijden, want dan kan je altijd je eigen ding doen. Zodra ik dertig seconden had, heb ik mijn tempo wat meer aangepast aan de rest en dan is het zaak om gewoon geen fouten meer te maken. Even maakte ik nog een kleine slipper, maar ik kon gelukkig corrigeren."

Van der Poel vliegt als een bolide doorheen dit seizoen en rijdt heel wat wedstrijden. Vreest hij geen verval tegen de periode van de kampioenschappen? "Er is momenteel niets dat er op wijst dat ik daarvoor schrik moet hebben. Ik heb nu een goede stage achter de rug, met rust en enkele stevige trainingen. En die werd gevolgd door een mooi crossweekend met twee overwinningen. Komende week kan ik het wat rustiger aan doen en toeleven naar die drukke eindejaarsperiode en wedstrijden. In januari doe ik dan nog eens een stage en zo hoop ik uiteindelijk fris aan de start te staan op het WK."

Het plannetje van Tom Meeusen en Mathieu van der Poel strandde zaterdag door pech en een lekke band voor Meeusen in Essen, zondag stonden beide ploegmaten dan toch eens samen op het podium, voor het eerst dit seizoen. Na Mol vorige week stond Tom Meeusen voor het tweede keer dit seizoen op het podium, met een derde plaats.

 "Ik had graag in mijn thuisbasis dit kunstje ook getoond, maar helaas lukte dat zaterdag niet. Gisteren was ik enorm gefrustreerd door de pech en omdat ik vrijdag ook ziek was geworden en niet dat goede gevoel te pakken had. Vandaag waren mijn eerste ronden nog niet te best, maar voelde ik me groeien in de wedstrijd. Dit resultaat doet enorm veel deugd. We waren met een groepje aan elkaar gewaagd in die strijd om de tweede en derde plek en dat was wel plezant, om zo nog eens te koersen en te tonen dat je nog steeds crosser bent."

"In de laatste ronde trok ik stevig door en reed ik met Van Kessel op kop. Helaas kwam hij ten val en reed ik over zijn fiets met een lekke band als resultaat. Gelukkig hadden we het kloofje op Jens (Adams, die vierde werd, red) toen al geslagen en kon ik nog net die derde plaats uit de brand slepen. Sprinten om die tweede stek zat er niet in door die lekke band, maar met dit resultaat kan ik leven. Ik ben blij dat ik me nog eens kon laten zien aan het publiek, want de eerste weken van het seizoen waren moeilijk. Op stage al in Spanje voelde ik me ontzettend goed, de benen hadden in jaren niet meer zo gevoeld en nu kon ik dat eindelijk nog eens tonen en sta ik voor het eerst samen met Mathieu op het podium."