Van der Poel: 'Ze hebben me onder druk gezet'

1 weergaven

Mathieu Van der Poel boekte in Sint-Niklaas zijn zestiende overwinning van het seizoen. De Nederlander kreeg meer weerwerk dan verwacht, maar haalde alsnog makkelijk de zege binnen.

In tegenstelling tot Van Aert en Aerts nam Van der Poel een dag voor de wereldbeker in Namen de Soudal Waaslandcross er graag bij in de drukke eindejaarsperiode. "Het was al een aantal jaar geleden dat ik hier aan de start stond, dus was het leuk om er nog eens bij te zijn. Bovendien heb ik in de wereldbeker geen klassement te verdedigen. Er was dan ook geen reden om hier niet te rijden."

Van der Poel kreeg in Sint-Niklaas meer weerwerk dan verwacht. "Met het oog op de zware cross in Namen was het mijn bedoeling om iets trager te starten, maar andere jongens versnelden en zo werd het toch nog best een lastige cross. Ook omdat de zandpassages er heel zwaar bij lagen. Bovendien bleef Quinten Hermans heel lang druk zetten en koerste je door de wind voortdurend tegen de limiet. Op dit parcours mocht er dus niets fout lopen."

Quinten Hermans ging lang goed mee met Mathieu Van der Poel, maar moest uiteindelijk tevreden zijn met een tweede plaats. Tom Meeusen toonde zich een gelukkige derde.

"Ik heb eigenlijk nooit in de zege geloofd", blikte Hermans terug op zijn sterke wedstrijd. "Ik was verrast dat Mathieu zo lang heeft gewacht om het verschil te maken. Ik probeerde wel druk te zetten, maar voelde ook dat Mathieu te snel was. Hij had de wedstrijd volledig onder controle. Het doet wel deugd dat ik Mathieu zo lang in het vizier kon houden."

Voor Meeusen betekende de derde plaats zijn tweede podiumplek van het seizoen. "Mathieu had me vooraf gezegd dat hij me als kerstcadeau mee op het podium zou helpen", verklapte de ploegmaat van Van der Poel. "Hij heeft één keer gewacht, zodat ik vooraan terug kon aanpikken."

"Daarna hoopte ik op mijn eigen tempo naar de derde plaats te rijden, maar door de druk van Pidcock en Vantourenhout moest ik een hele wedstrijd à bloc rijden. Het was een hele wedstrijd afzien. Die actie van Mathieu heeft me even geholpen, maar ik heb er uiteindelijk zelf hard voor moeten vechten."