Voorzitter PSG verdacht van actieve corruptie

0 weergaven

Nasser Al-Khelaïfi, voorzitter van de Franse topclub Paris Saint-Germain, wordt verdacht van "actieve corruptie" in het onderzoek naar de kandidatuur van Doha voor het WK atletiek.

De voorbije maanden werd Nasser Al-Khelaïfi op de rooster gelegd door het Franse gerecht in dit corruptieonderzoek, dat eveneens de toewijzing van de Olympische Spelen aan Rio de Janeiro (2016) en Tokio (2020) onder de loep neemt. Het ging vooral omtrent twee overschrijvingen voor een totaalbedrag van 3,5 miljoen dollar die in 2011 uitgevoerd werden door het bedrijf Oryx Qatar Sports Investment, dat in handen is van Nasser Al-Khelaïfi en zijn broer Khalid.

De overschrijvingen kwamen binnen bij een sportmarketingbedrijf onder leiding van Papa Massata Diack. De vader van Massata Diack is Lamine Diack, voormalig voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie IAAF. In de periode van de overschrijvingen zat Doha in de race om het WK Atletiek te organiseren. De laatste overschrijving was vier dagen voor de stemming. Het WK ging naar Londen, maar uiteindelijk kreeg de Qatarese hoofdstad het WK van 2019 toegewezen.

Vader en zoon Diack kwamen al meermaals in aanraking met het gerecht: Lamine wordt in Frankrijk beschuldigd van witwaspraktijken en corruptie, en betrokkenheid bij het tegen betaling toedekken van positieve dopingtests in Rusland. Papa Massata zou eveneens een sleutelrol gespeeld hebben in het corruptiedossier.