Speler uit Jupiler Pro League staat langs Eden Hazard op exclusief lijstje

5 weergaven

In Amerika heet hij de "Most Valuable Player" oftewel de meest waardevolle speler. In de Jupiler Pro League draagt de spelverdeler van Club Brugge, Hans Vanaken, die titel. Dit seizoen scoorde Vanaken elf keer en gaf dertien assists.

Hans Vanaken kan dit seizoen stevige statistieken voorleggen. Hij heeft na 29 speeldagen al elf doelpunten en dertien assists op zijn naam. Wanneer een speler meer dan tien goals én assists heeft, heet dat een "Double Double". Met deze cijfers staat de Limburger negende in de stand voor de Gouden Stier en eerste in het Pro Assist Century 21 klassement.

Dit seizoen heeft Vanaken al 24 keer een voet gehad in een goal van Club Brugge. Hij is met deze statistieken op koers om het record van Mbark Boussoufa uit 2010 te verbeteren. Boussoufa scoorde toen 14 keer en gaf 21 assists. Hij had dus een aandeel in 35 doelpunten. Vanaken heeft nog elf wedstrijden om twaalf doelpunten of assists te leveren. De speler van Club Brugge trapt ook de penalty's bij zijn ploeg. Dat kan hem helpen om dit record te breken.

Het clubrecord van Club Brugge sinds de invoering van de Play-offs staat op naam van Ruud Vormer. Vorig seizoen scoorde de Nederlander dertien keer en gaf hij achttien assists. 

Even goed als Hazard

Veel spelers scoren aan één stuk door, maar een "Double Double" behalen kan maar een select groepje. In dat groepje staat Hans Vanaken samen met niemand minder dan Eden Hazard op een derde plaats in Europa. De speler van Chelsea heeft ook een voet in 24 van de doelpunten bij Chelsea, maar heeft dertien keer gescoord en gaf elf assists. Alleen deed Hazard dit in 28 wedstrijden, Vanaken in 29. De Brugse spelverdeler moet alleen de grote Lionel Messi en de Ajacied Hakim Ziyech voor zich laten gaan. Ziyech scoorde veertien keer en gaf elf assists. Messi heeft bovennatuurlijke statistieken met 26 doelpunten en 14 assists in 25 wedstrijden. Om deze cijfers te evenaren, zal Vanaken een serieuze inhaalmanoeuvre moeten inzetten.