Pro League anticipeert op definitieve intrede van videoref

1 weergaven

De Pro League, die als belangenvereniging van de profclubs optreedt, bereidt zich al voor op een definitieve invoering van de Video Assistant Referee (VAR) voor volgend seizoen. Dat heeft Pierre François maandag gezegd. "We moeten alvast anticiperen", aldus de CEO van de Pro League.

"Zodra de IFAB het gebruik van de videoref definitief toestaat, moeten we beslissen of we het gaan gebruiken in onze competitie. Voor volgend seizoen is het dan duidelijk: alle wedstrijden met de videoref of geen enkele", legt François uit. "De Pro League zal de VAR meer dan waarschijnlijk definitief implementeren, maar in dat geval moeten we videorefs gaan recruteren."

De Pro League wil meer autoriteit in het busje en zou het liefst actieve scheidsrechter ook aanstellen als VAR. "Bij voorkeur de semiprofs", aldus François. Scheidsrechters zullen dan de ene dag van de speelronde scheidsrechter zijn, de andere VAR in plaats van vierde official. "Maar dat kunnen we hen niet van de ene dag op de andere laten weten. Daar is ook scholing voor nodig. Daarom anticiperen we." De semiprofs zullen daarom zo snel mogelijk opgeleid worden tot videoref.

De profclubs zijn ook bereid de vergoeding voor de videoref op te trekken, daarover is al een akkoord binnen de Pro League. "Dat wordt dan iets meer dan 350 euro per wedstrijd", bevestigt François. "Maar we willen wel duidelijk stellen dat het slecht functioneren van de VAR en de scheidsrechter niet te wijten is aan de vergoeding. Ook een vrijwilliger kan uitstekend werk leveren."

Met een verhoogde vergoeding wil de Pro League het voor de actieve scheidsrechters aantrekkelijker maken om de VAR-opleiding te volgen en plaats te nemen in het busje. Het is aan Johan Verbist om te beslissen wanneer de videoref een hoger loon kan opstrijken. "Ofwel vanaf januari, ofwel vanaf volgend seizoen", stelt François.

"Het project wordt volledig ondersteund door de Pro league. Het beheer en de uiteindelijke beslissingen vallen onder de verantwoordelijkheid van Johan Verbist als de baas van de professionele arbitrage", aldus François.