Eindejaarsoverzicht Jupiler Pro League: Club Brugge kampioen in 2017!

1 weergaven

Mocht de Jupiler Pro League zich uitsluitend afspelen in één kalenderjaar, dan was Club Brugge dezer dagen in een feestroes. De West-Vlamingen halen immers de beste score in 2017 van alle huidige eersteklassers.

Club Brugge is bezig aan een recordjacht dit seizoen, maar 2017 is sowieso een boerenjaar geweest voor de troepen van Ivan Leko. Onder Michel Preudhomme misten ze de titel, maar door de 53 punten na de zomerstop hebben de blauw-zwarte hemden met drie punten voorsprong de landstitel voor 2017 op zak. Anderlecht won de échte landstitel in mei dit jaar en is samen met Club de enige ploeg die meer dan 2 haalt op onze score. 


Die score is berekend op het aantal punten gehaald in 2017 gedeeld door het aantal gespeelde wedstrijden. Die beweging werd gemaakt om voor Antwerp geen vertekenend beeld aan te smeren, omdat zij nog in 1B vertoefden voor de zomer. Wij namen hun negen reguliere wedstrijden en de daarbij gehaalde punten op in die divisie, waardoor de promovendus midden in het pak eindigt. Ook Genk en Oostende krijgen zo een juister beeld, aangezien zij een wedstrijd minder speelden. 

Op het laagste schavotje staat KRC Genk. Zij hebben die derde plaats vooral te danken aan hun straffe reeks in de winter en Play-Off II. Zij haalden bijzonder veel punten in het eerste deel van het seizoen en plukken daar eind 2017 nog steeds de vruchten van in dit unieke klassement.

Onderaan het klassement vinden we zowel in het huidige als in het 2017-klassement dezelfde club terug: KAS Eupen. De Panda's behielden in extremis hun stek in de Jupiler Pro League na een remonte op KVC Westerlo, dat zakte naar 1B.