De doelpuntenkermis genaamd Play-Off 2B

1 weergaven

In Jupiler Pro League Play-Off 2B valt er dit seizoen heel wat te beleven! Kortrijk, Union, Waasland-Beveren, Zulte Waregem, Moeskroen en Cercle Brugge maken er een spektakel van met veel doelpunten.

Met nog één speeldag voor de boeg scoorden de zes ploegen uit Play-Off 2B dit seizoen al 111 keer. Dat is meer dan in alle vorige edities. De kritische mensen onder ons weten dat de eerste zeven edities van Play-Off 2 met vier ploegen werden gespeeld in plaats van zes, waardoor er nu meer wedstrijden plaatsvinden. Zelfs dan is de prestatie van de ploegen in Play-Off 2B de beste in negen jaar. Na negen speeldagen zien we in 2B gemiddeld 4,1 doelpunten per wedstrijd. In de geschiedenis van Play-Off 2 is dat ongezien. 

Alleen in het seizoen 2011-2012 kwam een groep uit Play-Off 2 in de buurt. In de groep met Cercle Brugge, OHL, Lierse en Mechelen zag je gemiddeld 3,75 doelpunten per match. Een heroïsche wedstrijd tussen Cercle Brugge en Leuven zorgde voor het hoge gemiddelde. De match eindigde op 6-4. 

Een seizoen later zakte het gemiddelde aantal doelpunten in Play-Off 2A onder 2 goals per match. In de groep met Gent, Bergen, Lierse en Kortrijk scoorden de vier ploegen amper 22 keer, wat neerkomt op 1,8 doelpunten per match. In principe werd er 25 keer gescoord, maar in minuut 89 kwam een jonge Brecht Dejaegere het veld op bij een 3-0 voorsprong. Hij stond echter niet op het wedstrijdblad. De voetbalbond oordeelde dat dit tegen de regels was en de wedstrijd uitslag werd geschrapt. 

De ploeg die het record heeft om gemiddeld het meeste doelpunten te maken, staat op naam van Zulte Waregem. Vorig seizoen kwam Zulte Waregem 30 keer tot scoren in 9 wedstrijden. Goed voor een gemiddelde van 3,33 doelpunten per match. Zulte speelde één wedstrijd minder door het faillissement van Lierse, dat toen niet meer in actie kwam. De eerste achtervolger is Lokeren. In het seizoen 2014-2015 scoorde de ploeg 19 keer in 6 wedstrijden. Gemiddeld komt dat neer op 3,2 doelpunten per wedstrijd. 

De ploeg die in negen jaar Play-Off 2 het meest tot scoren kwam, is Lokeren. De club uit Oost-Vlaanderen vond 94 keer de weg naar het doel. Kortrijk kan Lokeren dit jaar nog inhalen, maar dan zal het vier keer moeten scoren in hun laatste wedstrijd tegen Cercle Brugge. De West-Vlaamse ploeg staat op 90 doelpunten. KV Mechelen is de ploeg die het meeste deel nam aan Play-Off 2. Malinois stond al 8 keer in de eindronde.