Anderlecht wint in extremis topper tegen Standard

4 weergaven

Anderlecht heeft de Clasico tegen Standard gewonnen. Paars-wit kwam 0-1 achter na een goal van Djenepo, maar Santini en Sanneh zorgden voor de ommekeer. De winning goal viel in de toegevoegde tijd.

Het mocht niet zijn voor Anderlecht. Je hoorde het de thuissupporters al denken. Tot Sanneh hen in extremis, in minuut 94, een heerlijke zondagavond bezorgde door de 2-1 staalhard voorbij Ochoa te koppen. De Brusselaars speelden ook het beste voetbal in de eerste helft. Verloren zoon Ryota Morioka bracht wat hij moest brengen: spelinzicht en diepte. Toch konden de jongens van Vanhaezebrouck die goede combinaties niet omzetten in een doelpunt. Gerkens was er een keer dichtbij, maar Ochoa was attent. Ochoa moest trouwens ook niet al te veel miraculeuze reddingen verrichten. Het probleem bij paars-wit was dat ze nooit echt concreet voor doel konden komen, uitgezonderd Gerkens en Morioka eenmaal. De Japanner talmde te lang waardoor Laifis de bal nog in hoekschop kon verwerken.

In het tweede bedrijf zwakte de suprematie van Anderlecht af. Standard beperkte zich hoofdzakelijk tot verdedigen. Iets wat ze goed kunnen met een beer als Luyindama achterin. Vanhaezebrouck besefte na een kwartier dat het tijd was om in te grijpen. Hij bracht Bakkali en Saief voor Amuzu en Morioka. De eerste fluitsignalen uit de tribune waren een feit. Amuzu was afgelopen donderdag nog smaakmaker tegen Spartak Trnava. Dat nam een deel van de Anderlecht-aanhang de RSCA-coach dus kwalijk. Soit, met de inbreng van de twee flankaanvallers beterde het Brusselse spel wel weer een tikkeltje. Bakkali liep de longen uit zijn lijf, Saief dropte enkele gevaarlijke voorzetten.

Toch was het een andere Anderlecht-speler die weer vuur in het Constant Vanden Stockstadion bracht. Ivan Santini, ex-Rouche, met een perfecte volley over Ochoa. 1-1, alles te herdoen. Anderlecht besloot Standard net als in de eerste helft bij de keel te grijpen. Bakkali, Santini en Makarenko testten de handschoenen van Ochoa. De Mexicaan gaf geen krimp.

Het laatste konijn uit de hoed van Vanhaezebrouck had de naam Landry Dimata. Die ene spits, Santini, vond zijn scorend vermogen terug. 'Waarom Dimata dan niet?' , moet Hein gedacht hebben. Dimata probeerde, maar vond zijn vorm van de eerste speeldagen nog niet terug. Toch kwam er nog een held uit de bus. In minuut 94! Bubacarr Sanneh, de nieuwbakken verdediger/ peperdure vogel (8 miljoen nvdr.) buffelde de winning goal binnen op een corner van een andere ex-Standardspeler Adrien Trebel. Een spektakelmatch in het Constant Vanden Stockstadion. Preud'homme trok na de tweede treffer onmiddellijk naar de kleedkamers. Klaar om zijn spelers een serieuze bolwassing te geven?