Red Lions gaan niet zweven

1 weergaven

Met zaterdag de belangrijke wedstrijd tegen Engeland (FIH-7) in de halve finales van het WK hockey in zicht, genieten de Red Lions van een welverdiende recuperatiedag. Op het programma staan een lange scrubsessie, met 's morgens spieractivatieoefeningen en stretching, gevolgd door een tactische analyse in de namiddag.

De spelers van bondscoach Shane McLeod blijven ook na de overwinning tegen Duitsland in de kwartfinales van het WK hockey met beide voeten op de grond. Het doel is en blijft om de gouden medaille in de wacht te slepen. De ervaren centrale verdediger Loïck Luypaert, benadrukt dat de spelers nog niet gaan zweven.

"Vier jaar geleden durfden we na een belangrijke overwinning zoals donderdag nog in de val te trappen en te denken dat het moeilijkste al voorbij was. Maar na de Olympische Spelen van 2016 in Rio, willen we ons niet meer laten vangen. Al in de bus zeiden we tegen elkaar dat we heel snel moesten kalmeren en ons terug moesten focussen."

Op de Olympische Spelen van Rio bereikte België na een prachtoverwinning in de halve finales tegen Nederland (3-1) de finale. Daarin bleek Argentinië met 2-4 net een maatje te sterk, al had er meer ingezeten. Luypaert wil absoluut vermijden dat de spelers op hun lauweren gaan rusten en zo een wereldtitel mislopen. "In Rio waren we te zegezeker nadat we Nederland hadden uitgeschakeld in de halve finales. Vanmorgen stonden we terug op aarde. De winst tegen Duitsland is niet meer dan een stap op weg naar ons uiteindelijke doel, wereldkampioen worden. Ik ben blij dat ook de jonge spelers naar de anciens luisterden", aldus de 27-jarige verdediger van Braxgata.

De overwinning tegen Duitsland in de kwartfinales kwam er vooral dankzij een uitstekende defensie. "Op een klein foutje in het begin van de partij na, stond onze defensieve structuur als een huis. Dat zal ons helpen in de volgende fase van het toernooi", beseft ook verdediger Gauthier Boccard.

Het vorige duel tegen Engeland in de kwartfinales op het WK hockey in 2014, liep voor de Belgen op een sisser af. In de loop van de wedstrijd gebruikten de Red Lions onbedachtzaam de videoref, waardoor ze in de laatste seconden een controversiële goal voor Engeland niet meer konden aanvechten. Exit België.

Boccard beseft dat dit niet opnieuw mag gebeuren: "Sinds 2014 hebben we hard gewerkt op dat aspect van het spel. Niemand kan nog een videoref aanvragen zonder goedkeuring van een teamgenoot". Doelman Vincent Vanash deelt de mening van zijn verdediger. "Wedstrijden kunnen beinvloed worden door zo'n details", aldus Vanasch. "We moeten vermijden dat we ons recht op videoarbitrage al vroeg kwijtraken, dat zou catastrofaal zijn", waarschuwt Luypaert.

In de andere halve finale speelt Nederland tegen tweevoudig wereldkampioen Australië. Opmerkelijk is dat drie van de vier teams in de halve finales de, vooraf zo gevreesde, barragewedstrijden voor de kwartfinales hebben moeten spelen. Enkel Australië wist zich als groepswinnaar rechtstreeks te plaatsen. "We hebben veel gepraat over de barrages. Maar volgens mij was het een goede zaak dat we deze hebben kunnen spelen om in het ritme te blijven en ook onze jongeren speelkansen te geven", concludeerde Luypaert.