Van der Poel: 'Het is leuk om op deze manier afscheid te kunnen nemen'

1 weergaven

Europees kampioen Mathieu van der Poel heeft zijn 21ste overwinning van het seizoen beet, zijn zevende overwinning op rij in Diegem. Twee keer bij de junioren, één keer bij de beloften en vier keer bij de elite.

"Dat is een mooi reeksje", zei de 22-jarige Nederlander. "Daar ben ik wel trots op." Nochtans kwam hij al vroeg in de wedstrijd ten val. "Ik mispakte me aan die schuine kant en reed op een paaltje. Dat was wel even balen. Ik moest meteen achtervolgen. Mijn pols deed ook wel pijn en nu voel ik het ook nog, maar ik denk niet dat er iets mis is. Aan het einde van die eerste ronde reed ik ook nog eens lek. Gelukkig voelde ik dat de benen goed waren en kon ik al bij al snel terugkeren."

Eens hij Van Aert had bijgebeend talmde hij niet lang. "Ik wilde niet te lang in Wouts wiel hangen. Hij had ook veel gegeven om voorop te blijven en daarvan wilde ik profiteren om zelf snel weg te gaan. Van der Poel had genoeg aan één versnelling en soleerde naar de zege. "Nochtans voelde ik me vanmorgen wel een beetje moe. Vrijdag heeft de kinesist enorm goed werk verricht aan mijn rug en dat heeft me wel geholpen. Ik bleef ook hard trappen omdat dit een parkoers is waar je snel door pech kan getroffen worden. Dus wilde ik zoveel mogelijk voorsprong pakken."

Bij het overschrijden van de finish stak Van der Poel zijn fiets in de lucht. Een fiets van het merk Stevens, waar hij afscheid van neemt, aangezien hij vanaf 1 januari met Canyon rijdt. "Het is leuk om op deze manier afscheid te kunnen nemen van hen, ik heb jarenlang graag met hen samengewerkt en werd met hun fiets ook wereldkampioen."

"HET IS WAT HET IS"

Wout van Aert moest zich in Diegem andermaal tevreden stellen met een tweede plaats. "Mathieu was gewoon beter", erkende hij. "Dan moet je je daar bij neerleggen." Van Aert reed een tijdlang alleen op kop in Diegem, maar moest het hoofd buigen bij een fikse versnelling van de Nederlander.

"Mathieu was gewoon beter. Die halve ronde waarin hij doortrok kon ik niet volgen en dan weet je dat de koers verloren is. We hebben al veel crossen achter de rug en ik voelde dat ik wel tempo kon rijden, maar ik had geen versnelling in de benen, zeker niet op die helling en ook niet op het asfalt. Ik probeerde wel, maar op het einde wist ik wel dat ik voor de tweede plek reed. Ik had natuurlijk liever gewonnen, maar het is wat het is."

Van Aert blijft wel leider in het Superprestigeklassement met één punt mee dan Van der Poel. Normaal zou hij, met het oog op zijn planning in het voorjaar, de slotmanche in Middelkerke links laten liggen, maar of dat zeker is liet hij zaterdag in het midden. "Er moet nog iets spannend blijven dit seizoen. We zullen wel zien of ik start. De mensen vinden het blijkbaar wel leuk om erover te gissen, dus ik laat ze nog even in het ongewisse."