Sanne Cant wint ondanks pijnlijke rug

1 weergaven

Sanne Cant heeft zondag de Superprestige in Diegem gewonnen. De wereldkampioene kampte nochtans met een pijnlijke rug, twijfelde zelfs om te starten, maar won uiteindelijk wel met een mooie solo. Ze haalde het voor de Française Pauline-Ferrand Prévot en de Nederlandse Maud Kaptheijns.

Kaptheijns, leider in de stand van de Superprestige, nam de beste start en dook als eerste het veld in. De Nederlandse, duidelijk weer in vorm na een mindere periode, keek niet om en legde een hoop tempo op. Cant zat iets verder, in zesde, zevende positie, en reed, net zoals Kaptheijns, de schuine kant, omhoog. Kaptheijns, Laura Verdonschot en wat later ook Marianne Vos en Annemarie Worst kwamen naar voren, maar niemand reed echt weg en het pak bleef samen in de eerste ronde. In ronde twee ging Vos als eerste de zandstrook in. Ze reed zich echter helemaal vast en hinderde daarbij ook Kaptheijns.

Intussen was Cant naar voren geschoven en was ook Ferrand-Prévot niet ver. Dit duo reed samen met Kaptheijns weg bij de rest. Achter hen volgden Vos, Worst en Nikki Brammeier. Halfweg cross achtte Cant haar moment gekomen. De wereldkampioene, die tijdens de opwarming haar rug had bezeerd, versnelde en nam langzaam afstand van Kaptheijns en Ferrand-Prévot.

In de strijd om de tweede plek wist Ferrand-Prévot zich te ontdoen van Kaptheijns. Verdonschot werd vierde. Kaptheijns behoudt haar leiderstrui met 77 punten, Cant telt er nu evenveel, maar omdat de Nederlandse vier wedstrijden won en Cant slechts één, behoudt ze de leiding met nog twee manches voor de boeg.

PIDCOCK BIJ BELOFTEN

Thomas Pidcock heeft zaterdag de Superprestige in Diegem voor beloften gewonnen. De Brit van Telenet Fidea Lions haalde het voor de Nederlander Sieben Wouters en onze landgenoot Thomas Joseph. Geen Eli Iserbyt aan de start in de Superprestige in Diegem, de West-Vlaming van Marlux-Napoleon Games rijdt bij de profs in dit regelmatigheidscriterium. Dus waren alle ogen gericht op topfavoriet Thomas Pidcock, die na zeges in Namen en Heusden-Zolder afgelopen donderdag vrede moest nemen met een tweede plaats na Iserbyt in Loenhout.

Pidcock ging verschroeiend van start, maar een sterkte Thomas Joseph bleef aan zijn wiel hangen. Anderhalve ronde lang hield de belofte van Marlux-Napoleon Games dat vol, daarna zakte hij terug en begon de Brit aan een lange solo. Het kloofje van 15, 16 seconden was niet zo groot, maar volstond, ondanks nog een valpartij aan de balkjes in de voorlaatste ronde.

Wouters behoudt met 78 punten zijn leidersplaats in het klassement. De Tsjech Adam Toupalik, vierde in Diegem, is met 60 punten tweede. Pidcock, die er niet bij was in Ruddervoorde en Gieten, deelt met 57 punten de derde plaats met Jelle Schuermans.

ROUILLER BESTE JUNIOR

Loris Rouiller (IKO-Beobank) heeft zaterdag de superprestigecross voor junioren in Diegem gewonnen. De Zwitser reed van start tot finish op kop. De Nederlander Ryan Kamp werd tweede, de Tsjech Tomas Kopecky vervolledigde het podium.

Al meteen na de start maakte Europees kampioen Rouiller zijn intenties duidelijk. Na een paar versnellingen in de eerste ronde had hij bij de eerste passage aan de finish 12 seconden voorsprong op een groepje van vijf renners, met onder meer Kamp, Kopecky en Mees Hendrikx. Tegen de kracht van Rouiller bleek niemand opgewassen. Hij bouwde zijn voorsprong ronde na ronde uit. Kopecky sloop even weg uit de achtervolgende groep, maar zou weer tot de orde geroepen worden. In de strijd om de tweede plek haalde Kamp het voor de Tsjech, die nipt Hendrikx kon voorblijven.