F1 komt terug naar Zandvoort, maar botst op verzet

8 weergaven

Vanaf 2020 zal de Formule 1 passeren in Nederland. In Zandvoort komt er de Heineken Dutch Grand Prix. Het is 35 jaar geleden sinds de laatste F1-race in Zandvoort.

In de paddock van het circuit van Zandvoort maakte Chase Carey, baas van Formula One Management, de overeenkomst met de promotors van Dutch Grand Prix bekend. Het contract geldt voor drie jaar. Voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers is benoemd tot sportief directeur.

De Nederlandse minister van Sport is alvast blij.  "Het is goed nieuws dat de Formule 1 vanaf volgend jaar weer in Zandvoort neerstrijkt", vindt de Nederlandse Sportminister Bruno Bruins. 


Verzet

Verschillende organisaties zijn echter niet tevreden met de komst van de Formule 1. "Met de komst van de F1 wordt de overlast nog erger door drie dagen lang onbeperkt racelawaai, helikopterbewegingen en verkeersopstoppingen", zegt voorzitter Karel van Broekhoven van Rust bij de Kust. "De Formule-1 is voor ons wel de druppel, maar was eigenlijk bijzaak, want dat zijn maar drie dagen per jaar. Als het daarbij zou blijven. Maar waar we problemen mee hebben, is dat we elke dag in de herrie zitten."

Er lopen al allerlei bezwaarprocedures. In zeker één zaak gaat de organisatie binnenkort naar de bestuursrechter.  "Er wordt nu heel anders gedacht over het effect van geluid op gezondheid dan 22 jaar geleden. Ook is de bevolking in de regio gegroeid en deze gaat nog veel verder groeien. Zandvoort is geen eiland en zal rekening moeten gaan houden met zijn buren", besluit van Broekhoven.