AZ opgelucht na stadionramp: 'Allemaal erg geschrokken'

4 weergaven

Zaterdagmiddag stortte een stuk van het dak in van het stadion van eredivisionist AZ Alkmaar. Er raakte gelukkig niemand gewond. De harde wind was de oorzaak van het voorval.

Een woordvoerder van AZ zegt dat de club blij is dat er geen gewonden zijn gevallen in het AFAS Stadion, en dat er niemand aanwezig was in het stadion toen het gebeurde. De club was daar op dat moment niet aan het trainen. Vanwege de wind werd elders binnen getraind.

AZ-directeur Robert Eenhoorn reageerde zaterdagavond: "Dit heeft ons allemaal verrast. We zijn enorm geschrokken maar vooral blij dat er geen menselijk leed heeft plaatsgevonden. De komende dagen gaan we een onderzoek doen met experts op dit gebied. Pas als dat onderzoek is gedaan, kunnen we dieper op de zaak ingaan. Daarvoor is het nu nog veel te vroeg."

De komende dagen zijn verschillende wedstrijden gepland in het stadion. Maandag staat een duel van Jong AZ tegen Telstar op het programma. Donderdag speelt AZ in de Europa League tegen FC Marioepol uit Oekraïne. Of die wedstrijd in het stadion kan worden gespeeld of elders, of wellicht helemaal wordt uitgesteld, is nog onduidelijk.

Eenhoorn heeft daarover contact met de Nederlandse voetbalbond. "Er worden in het stadion geen wedstrijden gespeeld als de situatie niet veilig is", aldus Eenhoorn. "Zodra er meer duidelijk is over onze komende duels, zullen we dat zo snel mogelijk melden."

AZ nam het AFAS Stadion (voorheen DSB Stadion) op 4 augustus 2006 officieel in gebruik. Op het dak van het stadion liggen 1.725 zonnepanelen. Of dit op de een of andere manier heeft bijgedragen aan het instorten van het dak wordt onderzocht. In Nederland waaide het zaterdag zo hard dat er sprake was van een officiële zomerstorm. De piekperiode duurde tot ongeveer 20u 's avonds, daarna nam de wind langzaam in kracht af.