Dortmund onderuit in derby

7 weergaven

Ondanks een goal van Axel Witsel verloor Borussia Dortmund, dat met negen eindigde na twee rode kaarten, met 2-4 van staartploeg Schalke 04. Leider Bayern München heeft zondag de kans om vier punten uit te lopen op Dortmund, en dat op vier speeldagen van het einde.

Net voor het kwartier omzeilde Mario Götze de buitenspelval met een gewiekste loopactie, waarna de spits een afgemeten voorzet met een boogje over Alexander Nubel in doel deponeerde. Dat Schalke zich niet onbetuigd zou laten bleek al vier minuten later, toen de VAR handspel van Julian Weigl opmerkte in de zestien en de bal op de stip ging. Daniel Caligiuri zette de penalty om en lag tien minuten later ook aan de basis van de 1-2 met een corner die de kruin van Salif Sané vond.

Onrust sloop in de ploeg van coach Lucien Favre, geïllustreerd door een drieste tackle langs achter van Marco Reus op het uur. De kapitein mocht prompt gaan douchen en liet zijn ploeg achter met een loodzware klus. Amper twee minuten later krulde Caligiuri - alweer hij - een vrije trap wondermooi in de winkelhaak vanop zo'n 25 meter, waarna ook Marius Wolf zijn frustratie niet meer de baas was en zijn tegenstander onderuit schoffelde op een tegenaanval. Ook hij kreeg rood. De binnentikker van Axel Witsel in het slot was slechts een doekje voor het bloeden, want Schalke antwoordde meteen met een lage schuiver van Breel Embolo. 2-4 bij het eindsignaal: Dortmund blijft op één punt van leider Bayern München, maar de Rekordmeister kan zondag tegen staartploeg Nürnberg een stevige optie nemen op de titel.

In de buik van het klassement wou Düsseldorf een grijs seizoen wat kleur geven met een zege tegen middenmotor Werder Bremen. Dat deed het met brio, en mede dankzij man-in-vorm Benito Raman: 4-1. Al na 54 seconden trof Raman raak met een gekruiste schuiver in de zestien - zijn tiende competitietreffer al, evenveel als spitsbroeder Dodi Lukebakio. Twintig minuten later baande Kenan Karaman zich een weg langs drie verdedigers, om het leer vervolgens in de verste hoek te leggen: 2-0. Werder Bremen werd onder de voet gelopen en kon pas op het halfuur antwoorden met een slinks uitgelokte penalty: 2-1. Vijf minuten later was de gelijkmaker ei zo na een feit toen Nuri Sahin de lat trof.

Vlak daarna moest Raman geblesseerd het veld verlaten, net als zijn vervanger Aymen Barko, amper zestien minuten later. Na de pauze dikten Rouwen Hennings en Markus Suttner de score nog aan voor de thuisploeg, Lukebakio werd na 71 minuten gewisseld. In de stand verandert er weinig: Dusseldorf blijft tiende, Werder Bremen klampt aan de subtop op de achtste plaats.