Belgische basketbalcompetitie gaat van dubbele naar anderhalve competitie

4 weergaven

Het nieuwe basketbalseizoen begint vrijdag. In plaats van een dubbele competitie zal er een anderhalve competitie gespeeld worden. Minder matchen dus, maar de liga neemt initiatieven om de beleving rond en het bereik van de wedstrijden te vergroten.

Arthur Goethals, voorzitter van de liga, legt de competitiehervorming uit op een persconferentie in Sint-Agatha-Berchem bij Volvo, één van de hoofdsponsors van de Euromillions Basketball League. "Het is op vraag van de clubs, fans en pers dat we de dubbele competitie afgeschaft hebben. Met een anderhalve competitie willen we meer ademruimte geven aan onze vier clubs die Europees spelen."

Een anderhalve competitie wil zeggen dat in een eerste fase Antwerpen, Charleroi, Aalst, Bergen en Leuven twee keer (thuis en uit) tegen elkaar spelen in de ene poule. Oostende, Brussels, Limburg, Mechelen en Luik doen dat in de andere poule. Daarna volgt er een volledige speelronde van 18 speeldagen met alle tien clubs. 12 mei beginnen dan de play-offs met acht ploegen. Kwartfinale play-offs is best-of-three, halve finale ging vorig jaar nog naar best-of-three, maar wordt nu best-of-five en wie dan in de finale het eerst drie overwinningen achter zijn naam heeft, is kampioen.

Secretaris-generaal Wim Van de Keere is tevreden met de nieuwe competitieformule. "Dit komt neer op 50 wedstrijden minder, maar wel een betere spreiding van de kalender." PlaySports zal in totaal 45 matchen live uitzenden dit seizoen!