Van der Poel: 'Leuk om nog eens zo'n duel uit te vechten'

1 weergaven

Mathieu Van der Poel heeft na een intens duel met Wout Van Aert de Soudal Scheldecross gewonnen. De Nederlander plaatste zijn beslissende versnelling bij het ingaan van de loopstrook. "Een ingeving van het moment", aldus Van der Poel.

De wedstrijd kon nochtans niet slechter beginnen voor Van der Poel. Na een schuiver in de eerste ronde was de Nederlander meteen op achtervolgen aangewezen.

"Die val was mijn eigen fout", sloeg Van der Poel mea culpa. "Het heeft mij echter niet te veel tijd gekost. Daarna zat ik behoorlijk snel terug tussen de mensen. Al heeft het mij wel wat energie gekost om terug helemaal voorin te geraken. Net op het moment dat ik kwam aansluiten, had Wout net een versnelling geplaatst."

Wat volgde was een spannend duel. Een val van Van Aert gaf Van der Poel wat meer ruimte, de wereldkampioen kon na een lekke band van de Nederlander zijn wagonnetje terug aanpikken.

'Wout is sterker geworden'

De cross leek af te stevenen op een sprint, maar in de slotronde plaatste Van der Poel bij het ingaan van de loopstrook op het strand dan toch zijn ultieme versnelling. "Een ingeving van het moment", aldus Van der Poel. "Ik dacht dat we tot op het einde samen zouden blijven en wou op mij sprint gokken, maar ik kwam zo goed door het zand dat ik mijn sprint daar heb ingezet."

Het publiek genoot van het spektakel, net als Van der Poel. "Het was leuk om nog eens zo'n duel met Wout uit te vechten. Je zag dat hij vandaag sterker was. We hebben echt tegen elkaar op gereden en het enthousiaste publiek ging daar helemaal mee in op."

'Dat was slim van Mathieu'

Wout Van Aert streed in Antwerpen tot in de laatste ronde met Mathieu van der Poel om de overwinning en dat deed duidelijk deugd. "Het was echt een leuke cross", sprak de wereldkampioen. "Ook voor het publiek was het vandaag genieten. Ik voelde deze week al veel vertrouwen en onthoud vandaag dat ik terug beter voor de dag kwam. Het was de eerste keer dat Mathieu en ik tot het einde streden voor de zege. Zo mag het dit seizoen doorgaan."

In de slotronde pakte Van Aert het tactisch slim aan door de technische zone in het bos als eerste in te duiken. Van der Poel zette echter zijn beslissende aanval in bij het ingaan van de loopstrook aan de Schelde.

"Ik had niet verwacht dat hij daar zou toeslaan", geeft Van Aert toe. "Die strook was normaal niet cruciaal. Ik had mij zelfs in het wiel van Mathieu gezet om uit de wind te blijven. Het was slim van hem om daar vol te gaan. Hij pakte tien meter en dat was voldoende."

Zondag zakt Van Aert met vertrouwen af naar Namen. "Normaal moet dat parcours Mathieu beter liggen, maar de voorbije weken heb ik veel bergop getraind. Bovendien ben ik twee kilo afgevallen, dat voel je toch als je moet klimmen."