Goffin treft man-in-vorm Medvedev: 'Hoop op grootse finale'

33 weergaven

David Goffin (ATP 19) neemt het in de finale van het Masters 1.000 tornooi in Cincinnati op tegen Daniil Medvedev (ATP 8). De Rus vloerde zaterdag de titelverdediger Novak Djokovic (ATP 1).

De setstanden waren 3-6, 6-3, 6-3. Eerder op de avond was Goffin op het Amerikaanse hardcourt met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Fransman Richard Gasquet (ATP 56).

"Het was een heel moeilijke partij voor mij", vertelde Gasquet. "Ik deed mijn uiterste best, maar als David aan 100 procent speelt, is het lastig. Hij is een steengoede speler, vinnig maar toch krachtig. Vandaag was hij gewoon beter dan mij. Ik wil toch ook positieve zaken onthouden aan dit tornooi, maar tijdens de match moest ik gewoon mijn meerdere in hem erkennen." 

"Ik heb meeval gehad maar ik heb toch ook vooral goed tennis gespeeld", sprak de Belgische nummer 1. "Ik had mijn emoties goed onder controle, onder meer toen ik voor de wedstrijd mocht opslaan. Dit is een grote overwinning", besloot hij.

De finale wordt zondagavond gespeeld. De masterstornooien zijn na de vier grand slams de belangrijkste tennistornooien van het seizoen. In totaal zijn er negen masterstornooien in de ATP Tour.

Om eerlijk te zijn: ik weet niet hoe ik dit voor mekaar heb gekregen", stamelde Medvedev na zijn verrassende zege tegen Djokovic. De Moskoviet, die momenteel in Monaco woont, beëindigde de match met 16 aces en 37 winners. Novak Djokovic stak uit erkenning zelfs zijn duim naar hem op.
 
"Ik was zo moe na de eerste set. Ik dacht dat ik het tempo van Novak nooit zou kunnen volhouden. Maar in de tweede set is er een kantelmoment geweest (bij 3-3, op 0-30, red.) en ik ben enorm sterk beginnen spelen. Wanneer het even niet loopt in een wedstrijd probeer ik vaak wat meer risico te nemen op mijn tweede opslag. Na die tegenvallende eerste set deed ik dat nu opnieuw. En het werkte." 

"Ik heb mijn uiterste best gedaan", vervolgde Medvedev. "Dat was ook nodig, want dit had makkelijk zo'n wedstrijd kunnen worden die eindigde in 6-3 en 6-3 voor Novak. Ik ben dus heel blij. De armmassages van de kiné hebben me ook geholpen om nieuwe energie te vinden."

UITKIJKEN NAAR GROOTSE FINALE

"In de finale wacht met David opnieuw een fantastische speler. Het is nooit makkelijk tegen hem. Ik heb anderhalve maand geleden op Wimbledon nog van hem verloren na een ongelooflijke vijfsetter. Hij toonde deze week opnieuw in vorm te zijn. Ik hoop dat het een grootse finale zal worden."

Het wordt het derde onderlinge duel tussen Medvedev en Goffin. De vorige twee duels vonden dit jaar plaats. Goffin won zoals gezegd in de derde ronde van Wimbledon na een uitputtingsslag. Eerder op het jaar, in de derde ronde van de Australian Open, boekte Medvedev een makkelijke zege in drie sets.

Het is voor Medvedev al een fantastisch jaar geweest. Hij won drie van zijn vier ATP-titels de voorbije twaalf maanden. Dat was in Tokio, Winston-Salem en Sofia (zijn enige in 2019). Hij verloor dit jaar ook al vier finales (in Brisbane, Barcelona, Washington en Montréal). Het wordt dus zondag zijn zesde finale van 2019. Zijn eerste titel behaalde Medvedev in Sydney in januari 2018.

Goffin gaat in de finale op zoek naar zijn eerste ATP-titel sinds Tokio twee jaar geleden. Het kan zijn vijfde ATP-titel in totaal worden na Kitzbühel (2014), Metz (2014), Shenzhen (2017) en Tokio (2017). Het wordt de dertiende finale in zijn carrière en de tweede dit jaar na die in Halle op gras eind juni.