Zilver winnen, is goud verliezen

De Olympische Spelen zijn het enige toernooi waar Play Sports-commentator Floris Geerts zijn stem niet verleent aan hockeywedstrijden. Uiteraard volgt hij het hockey en de Red Lions op de voet. Voor onze hockeyman spelen de hockey-Belgen morgen eindelijk een historische wedstrijd, want die waren er niet in de poulefase of poulefase en die was er ook gisteren niet in de halve finale.
|
1 weergaven

“Hoe belangrijk is deze eerste overwinning tegen Nederland op een groot toernooi?” vroeg een radiojournalist mij. Of de ovewinning gisteren nu tegen Nederland, Australië of Timboektoe geboekt werd, maakt niet uit. Het belangrijkste is vooral dat België zich kwalificeerde voor de finale van de Olympische Spelen. De vreugdetaferelen waren navenant. Daar ligt volgens mij nu net het gevaar. Ik hoop dat de Red Lions vooral blij waren met het behalen van de finale en niet zozeer met die unieke overwinnig tegen Oranje. Hoewel de Belgen zeker zijn van minstens een zilvere medaille, zou een nederlaag tegen Argentinië een serieuze anticlimax zijn. Zilver winnen, is nu eenmaal goud verliezen.

Nederland was na de kwartfinale bijzonder blij met de overwinning tegen Australië. De verloren WK-finale was gewroken. Het leek erop dat Oranje de voorbije twee jaar alles in het werk zette om te winnen van Australië. Logischerwijs zou dat in de finale gebeuren. Bij gevolg was winnen van Australië goed voor goud. Helaas voor Nederland waren de Kookaburras een horde in de kwartfinale. Bij de Belgische nationale ploeg heb ik wel niet het gevoel dat ‘winnen van Nederland’ een thema is. Wij, journalisten, leggen er graag de nadruk op omdat wij nu éénmaal het zo graag hebben over unieke en historische wedstrijden. Morgen is er eindelijk die historische wedstrijd, want die waren er niet in de poulefase, niet in de kwartfinale en was er ook gisteren niet in de halve finale.

Morgen wacht Argentinië, een natie die ik toch niet meteen tipte als mogelijk finalist. Een mooie wedstrijd zal het allicht niet zijn. De Zuid-Amerikanen vormen een relatief oude ploeg, die er niet voor terugdeinst om tot in de eigen cirkel terug te zakken. Afbraakhockey heeft bondscoach Carlos Retegui haast tot kunst verheven. De hockeywereld zal huilen mocht deze tactische variant zegevieren. Het grote gevaar bij Los Leones heet Gonzalo Peillat. De 24-jarige verdediger heeft een verschroeiende strafcorner. Daarmee werd ‘La Hacha‘ (De Bijl is Peillats bijnaam) topschutter op het WK in Den Haag. Zijn tien doelpunten waren de belangrijkste reden van het Argentijnse WK-brons.

De Belgen zullen opnieuw op hun hoge niveau moeten spelen. Een vergelijkbare wedstrijd als tegen Spanje: beuken tegen de verdedigende tegenstander en zelf niets weggeven. Dat er bij die tegenstander een Belg rondloopt, zegt veel over het kwalifeitsverschil. Met alle respect voor Luca Masso, maar de Belgische selectie zou hij op dit moment niet halen. De spits heeft er een matig seizoen opzitten bij Watducks. Hij kon me ook niet bekoren op de World League in december. Carlos Retegui kent meer van hockey dan ik en hij is overtuigd door Masso’s kwaliteiten als vervanger van de geblesseerden Paredes en Rey. Ik ben al wel een hele tijd overtuigd van Shane McLeod. Hij moet de komende uren de Red Lions overtuigen dat die halve finale alleen maar een stap richting goud was. Als hij erin slaagt de Belgen opnieuw even scherp te zetten als in de vorige wedstrijden zullen de Red Lions heel dicht bij hun allereerste titel zijn. Dat het meteen de Olympische is, daar is absoluut niemand rouwig om.