Tour Down Under: een vooruitblik

De 20e editie van de Tour Down Under vindt plaats van 16 tot 21 januari. De wedstrijd in het zuiden van Australië biedt traditiegetrouw een mix van sprintetappes en heuvelritten. Richie Porte is er titelverdediger, hij hield in 2017 Esteban Chaves en Jay McCarthy achter zich in het eindklassement.
5 weergaven

Het Parcours 

ETAPPE 1: ADELAIDE -> LYNDOCH

Om de 20ste editie van de Tour Down Under in de verf te zetten, vertrekken de renners waar ook de allereerste editie van start ging: in Port Adelaide. Het parcours van deze rit bleef nagenoeg onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Toen kwam het tot een massasprint, waar Caleb Ewan als winnaar uit kwam. De kans is dan ook groot dat het nu ook weer op een sprint zal uitmonden. 

 

ETAPPE 2: UNLEY -> STIRLING

De eerste heuveletappe. De ideale gelegenheid voor de iets meer all-round renners om hun kunnen te tonen. Vorig jaar ging de winst naar Richie Porte. Mount Baker wordt de laatste test voor het peloton om zich te onderscheiden van de rest.

 

ETAPPE 3: GLENELG -> VICTOR HARBOR

De derde rit wordt er allicht weer één voor de sprinters. In de vlakke rit van Glenelg naar Victor Harbor lijken er maar weinig gelegenheden om los te scheuren van het pak. De snelste onder de overblijvers mag allicht gaan juichen.

 

ETAPPE 4: NORWOOD -> URAIDLA

De 128 kilometer van Norwoord naar Uraidla ligt bezaaid met heuvels, vooral in het slot van de race. Op ruim 7 kilometer van de finish ligt Norton Summit, een klim aan 5%. De laatste rechte lijn naar de meet loopt dan weer bergaf. Het zal zaak zijn om de afdaling in de juiste positie aan te vatten.

 

ETAPPE 5: MCLAREN VALE -> WILLUNGA HILL

Op dag 5 maken we ons op voor de Koninginnenrit van deze Tour Down Under. Het parcours lijkt erg op dat van de afgelopen jaren, toen deze rit steeds voor de beslissing zorgde. Richie Porte houdt alvast goede herinneringen over aan dit parcours, de Australiër won er de afgelopen 4 edities elke keer.  

 

ETAPPE 6: ADELAIDE -> ADELAIDE

Ook de slotetappe heeft weinig geheimen voor de renners. In de straten van Adelaide worden 20 lokale rondes afgerond. Caleb Ewan kwam hier in 2016 en 2017 als eerste over de meet. Maakt hij er dit jaar 3 van?

 

De favorieten

Voor heel wat deelnemers is de Tour Down Under niet meer dan een opwarming voor het komende seizoen. Maar daar denken de thuisrijders anders over. In de 19 edities die tot dusver plaatsvonden, werden er liefst 12 gewonnen door een Australiër. Stuart O'Grady (2x), Michael Rogers, Patrick Jonker, Simon Gerrans (4x), Allan Davis, Cameron Meyer, Rohan Dennis en Richie Porte wonnen allemaal voor eigen volk. Het is bovendien al van 2013 geleden dat er een niet-Australiër won. 

 

*** Richie Porte, Rohan Dennis
** Pierre Latour, Rui Costa, Diego Ulissi, Tom-Jelte Slagter, Ion Izagirre
* Domenico Pozzovivo, Simon Gerrans, Peter Sagan, Robert Gesink, Jay McCarthy, Nathan Haas