"Schrijf Anderlecht toch nog niet af"

Elke week blikt Play Sports met één van de vaste huisanalisten terug op het voorbije sportweekend. We spraken deze week met Ariël Jacobs om het zonovergoten voetbalweekend te kaderen. Hij zag onder meer hoe Club in de tweede helft over Gent heen walste en hoe Ajax de titel nog te grabbel gooide.
|
1 weergaven

Iedereen is het er roerend over eens: Club wordt kampioen. “Ze hebben inderdaad het voordeel nu, maar zeg nooit nooit. Een paar weken geleden waren ze nog met drie kandidaten, nu schieten er nog twee over. Ze spelen nu thuis tegen Anderlecht, maar wel onder immense druk, want het mag deze keer echt niet meer mislopen. Niemand had ook verwacht dat Anderlecht in december in Jan-Breydel ging winnen, maar toen werd het 1-4. Die zaken zullen bij de spelers van Club toch door het hoofd spoken, dat kan je niet van je afzetten.”

“Beide ploegen vertonen ook gelijkenissen”, stelt Jacobs. “Zowel Club als Anderlecht speelden opnieuw een heel slechte eerste helft, maar ze slagen er dan toch weer in om hun match te winnen. Het blijkt heel moeilijk te zijn om 90 minuten te brengen wat ervan een kampioen verwacht wordt. Vooral Anderlecht presteert heel erg wisselvallig, maar op het juiste moment kunnen ze dan toch weer die wedstrijd naar zich toe trekken. Club begint zondag als titelfavoriet aan de match, dat kan je zeker niet wegcijferen, maar bij Anderlecht zullen ze ook wel nog in de eigen kansen geloven. Anderlecht is immers het vroegst afgeschreven, maar kijk, ze staan er wel. Dat is een element dat zeker in hun voordeel kan spelen, want mentaal mag je dat niet onderschatten.”

"Ajax heeft het zelf te grabbel gegooid" 

Wat niemand ooit voor mogelijk hield, is dan toch gebeurd: Leicester City is kampioen! “Enkele weken geleden had ik gezegd dat ze ’t gingen halen”, aldus Jacobs. “Maar ik was lang niet de enige, want veel mensen hebben dat gezegd omdat ze stiekem wel hoopten dat ze ’t gingen halen. Het is een heel aangename verrassing hé, echt een sprookjesverhaal. Bij de grote ploegen als Manchester City, Tottenham, Manchester United, Arsenal is er niemand die het hen niet gunt. Er is geen greintje afgunst. Ze verdienen het ook gewoon. Als je op 37 wedstrijden er maar 3 verliest dan is dat heel sterk. Onvoorstelbaar dat ze dit hebben kunnen klaren in één van de sterkste competities ter wereld.”

Onvoorstelbaar was ook de manier waarop Ajax in extremis de titel gisteren nog door de vingers liet glippen op het veld van De Graafschap. “Dat was inderdaad onvoorstelbaar. Als je de laatste wedstrijd van het seizoen op verplaatsing kan spelen tegen een ploeg die al bezig is met die nacompetitie en het dan toch nog laat liggen, is dat echt je eigen schuld. Als trainer van De Graafschap wil je immers vooral geen spelers hebben die kwetsuren meer oplopen, een gele kaart pakken en dus zou je denken dat ze niet voluit gaan. Maar ze gingen wel degelijk helemaal voluit, dus in Eindhoven mogen ze hen heel dankbaar zijn. Dat maakt deze titel natuurlijk des te mooier voor PSV, want ze hadden dit absoluut niet meer zien aankomen. Als je dan in de meest onverwachte omstandigheden toch nog kampioen wordt, smaakt dat dubbel zo zoet.”

“Bij Ajax mogen ze ook wel de handen in eigen boezem steken, want wat De Boer bezielde, begrijp ik toch niet goed. Eerst laat hij al enkele technische, meer verfijnde spelers als El Ghazi, Fischer en Schöne op de bank, aangezien hij allicht een strijd verwachtte. Dat kan ik enigszins nog kaderen, maar dat hij op het einde dan nog een centrale verdediger in de spits ging posteren, vond ik heel bizar. Dat zie je wel eens in de provinciale reeksen, maar op dit niveau is dat toch zo goed als ongezien.”