"Oververdiende titel na lang wachten voor Club"

Elke week blikt Play Sports met één van de vaste huisanalisten terug op het voorbije sportweekend. We spraken deze week met Geert De Vlieger om die langverwachte titel van Club Brugge even te kaderen.
|
3 weergaven

Heel Brugge snakte naar die eerste titel in 11 jaar en thuis tegen de grote rivaal Anderlecht moest het gebeuren. De manier waarop sprak boekdelen, want het werd uiteindelijk 4-0 voor blauw-zwart. “Het was een duidelijk voorbeeld van de vorm en het vertrouwen waarmee Club de voorbije weken voetbalde”, steekt Geert De Vlieger van wal. “Het is dé ploeg van Play-Off I en dat hebben ze gisteren nog maar eens bewezen. Het zat eraan te komen hé, want niemand in Brugge twijfelde eraan dat gisteren de champagne ging mogen knallen. Ik had ook een voorgevoel dat ze wel eens over Anderlecht konden walsen als ze vroeg op voorsprong kwamen en dat is exact wat er gebeurd is. Anderlecht geloofde er misschien voor de wedstrijd nog wel in, maar na die 2-0 zakte het als een kaartenhuisje in elkaar. We kunnen niet anders dan concluderen dat Club de meer dan terechte kampioen is.” 

Ondanks nederlagen op Anderlecht en op Racing Genk in POI panikeerde Club eigenlijk nooit. Daaruit blijkt ook de mentale sterkte van deze groep. “Absoluut”, pikt De Vlieger in. “Ze hebben voor aanvang van het seizoen opnieuw een duidelijk plan opgemaakt. Vorig jaar is het niet gelukt om te pieken naar die play-offs toe, maar dit jaar duidelijk wel. Sinds Nieuwjaar waren ze al de ploeg in de competitie, helemaal toen AA Gent toch flink wat van z’n pluimen verloor. Ze hebben het plan dat ze vooraf hebben opgesteld perfect uitgevoerd en zo zijn ze uiteindelijk zelfs al twee speeldagen voor het einde oververdiend kampioen. En geen kleine kampioen. Laat dat duidelijk wezen.” 

Volgend jaar mag Club uiteraard aantreden in de Champions League. Wat moet er gebeuren om een gelijkaardig parcours af te leggen als AA Gent? “Ik denk ze eerst en vooral moeten proberen Michel Preud’homme langer vast te leggen. Er heerst toch veel onduidelijkheid daaromtrent, want hij wilde er gisteren na de match ook niets over kwijt. Als er geen vuiltje aan de lucht was dan was het ook geen issue, geen item en dat is het duidelijk wel. Die knoop moet eerst doorgehakt worden en dan moet de kern zeker in de breedte versterkt worden, want in de Champions League kan je het je niet veroorloven om matchen te laten schieten zoals ze dit jaar in de Europa League bij Club wel hebben gedaan. Na de welverdiende feestjes is er dus voor Club heel wat werk weggelegd, maar het is natuurlijk wel leuk werk. Zeker in vergelijking met het werk dat er bij Anderlecht voor de boeg is.” 

Anderlecht likt inderdaad zijn wonden na alweer een belabberd seizoen zonder prijs. “Er moeten keuzes gemaakt worden”, aldus De Vlieger. “Er moet snel gecommuniceerd worden rond de coach, want je kan niet nog een seizoen aanvangen met twijfel. Wil iedereen nog 100% verder met Hasi? Wil hij zelf nog wel verder? Ik vrees eerlijk gezegd voor zijn positie, maar er moet ook een zeer grondige evaluatie gebeuren van de transfers, want die hebben veel te weinig bijgebracht. En wat met de jongens die roepen dat ze weg willen? Ik stel me de vraag welke grote ploegen er met veel geld zullen komen aankloppen voor spelers die er voor het tweede jaar op een rij niet in slagen een prijs te pakken in de Belgische competitie. Een grote transfer lijkt me dan absoluut niet aan de orde.”