"Anderlecht moet herbronnen, Club kan met positief gevoel op vakantie"

Elke week blikt Play Sports met één van de vaste huisanalisten terug op het voorbije sportweekend. Voor deze laatste terugblik van het seizoen spraken we met Eddy Snelders. Hij zag onder meer hoe Anderlecht een turbulent seizoen afsloot met een zege en een tweede plek en hoe in de buitenlandse competities de hegemonie van de absolute top ploegen maar blijft duren.
|
1 weergaven

Anderlecht sloot gisteren het zwakke seizoen af met een 2-0 zege tegen de rode lantaarn van Play-Off I, Zulte Waregem. Paars-wit eindigt op de tweede plek, een plaats die recht geeft op de voorrondes van de Champions League. Dat de Brusselaars echter werk voor de boeg hebben, hoeft geen betoog. “Het is afwachten wie er gaat vertrekken en vooral, hoeveel geld die eventuele transfers zullen opbrengen”, valt Eddy Snelders meteen met de deur in huis. “Persoonlijk vind ik overigens dat Hasi het goed heeft gedaan. Het enige dat je hem misschien kan verwijten is dat hij niet altijd de wedstrijdmentaliteit voldoende heeft kunnen overbrengen op de spelersgroep. Al bij al heeft hij het met een jonge ploeg met veel geblesseerden toch niet slecht gedaan met een derde plek vorig jaar en een tweede plek en achtste finale Europa League dit jaar. Hem met alle zonden van Israël gaan overladen vind ik dan ook onterecht. Heel wat spelers hebben dit jaar gewoon niet op niveau gepresteerd.” 

“Het is nu vooral kijken naar Herman Van Holsbeeck natuurlijk”, aldus Snelders. “Hasi heeft immers geroeid met de riemen die er waren, maar er moet natuurlijk ook geld zijn om te investeren. Anderlecht heeft twee jaar op rij de Champions League en de daarbij horende vetpotten gemist. Dan wordt het natuurlijk zoeken en tasten binnen de financiële mogelijkheden die je hebt als club om de kern gevoelig te versterken. Je moet ook alleen maar investeren in een absolute meerwaarde, want zelfs jongens als Büttner en Djuricic sprongen er niet echt bovenuit. Als Praet of Tielemans daadwerkelijk verkocht kunnen worden voor een groot bedrag zullen ze niet aarzelen, maar die spelers zijn na de voorbije twee seizoenen hoegenaamd niet in waarde gestegen. In tegendeel.” 

Landskampioen Club Brugge sloot dit seizoen af met een 2-2 gelijkspel tegen KVO en een welverdiend privéfeestje. Ook in Brugge hebben ze werk voor de boeg, al valt dat volgens Snelders relatief goed mee. “Club is het voorbije seizoen al bijzonder doordacht te werk gegaan en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Ze hebben een keuze gemaakt tussen Vazquez en Vanaken bijvoorbeeld en Vanaken is tijdens de play-offs uitgegroeid tot één van de absolute smaakmakers van dit Club. Met deze kern kunnen ze in de Champions League ook wel een rol van betekenis gaan spelen, want ik denk niet dat er veel spelers zullen vertrekken. De kern is breed genoeg op dit moment, dus ze moeten zeker niet overhaast te werk gaan. Als er zich een echte opportuniteit voordoet, zullen ze die wel grijpen, maar heel veel geld heeft Club op dit moment natuurlijk (nog) niet om te investeren aan transfers.”


"Spankracht in sommige competities volledig verdwenen" 

In het buitenland stonden er dit weekend een resem bekerfinales op het programma. Opvallend, in elke finale haalde de favoriet het uiteindelijk. En dat zorgde ervoor dat vier top ploegen de dubbel pakten. “Hoed af voor Barcelona eerst en vooral”, aldus Snelders. “Als je die cijfers ziet van het trio MSN (131 doelpunten, 65 assists in 1 seizoen, nvdr.) dan kan je niet anders dan daar respect voor opbrengen. Het valt me op hoe zeer Messi ook geëvolueerd is van doelpuntenmaker tot assistkoning. Telkenmale bewerkstelligen ze het toch maar weer om zoveel prijzen in de wacht te slepen en dat is zonder meer straf!” 

Ook in Frankrijk, Italië en Duitsland werden ‘dubbels’ gevierd. PSG versloeg in de finale Marseille met 4-2, Juventus zette AC Milan opzij na verlengingen met 1-0 en Bayern München won de DFB Pokal na penalty’s tegen Dortmund. “Het zijn eigenlijk vrij saaie competities geworden hé”, pikt Snelders in. “In Frankrijk was de kampioen al maanden bekend en in Italië en Duitsland was hij al weken bekend. We krijgen op deze manier steeds meer het 'systeem' van één tegen allen. Vooral in Frankrijk is het contrast echt gigantisch groot en zorgt de dominantie van PSG ervoor dat alle spankracht uit de competitie verdwijnt. Je kan het ook moeilijk nog doorbreken natuurlijk, want in Duitsland is Borussia Dortmund bijvoorbeeld de ‘grote’ concurrent van Bayern, maar is het tegelijkertijd ook (een beetje) hofleverancier. Dat is natuurlijk dubbel zuur voor een club als Dortmund, één die echt alles probeert, maar met mondjesmaat maar beloond wordt voor al die inspanningen."